Weert

Zaterdag 22 juli de 2e jonge duiven vlucht vanuit Weert. Vorige week hadden we alle 52 jonge duiven ingekorfd, helaas verliep dat heel stroef en zijn er uiteindelijk 30 terug gekomen. Dus direct op de eerste vlucht een verlies van 22 duiven.

Dit heeft volgens ons meerdere oorzaken. De wind was wederom niet gunstig, deze kwam nu ook weer uit het Zuiden, terwijl de voorspellingen waren dat deze meer uit het ZW zou waaien. Daar de duiven bij het lossen altijd eerst naar het westen gaan en als ze daarna ook nog door de Zuiden wind hebben blijven ze aan de west kant van onze afdeling en vliegt de helft van de duiven door naar het Noorden van Nederland. En dan wordt het terugkomen vooral de eerste vluchten altijd moeilijk.

Verder hebben onze duiven in de maanden April en Mei niet genoeg geleerd doordat ze niet echt weg trokken van het hok, ze bleven maar rondjes om het hok draaien, dus ze hebben te weinig ervaring opgedaan.

En op de avond van inkorving, als het redelijk warm is wordt er door de afdeling besloten om de gehele vrachtwagen van beneden naar boven te vullen met volle manden. Normaal gesproken worden de bovenste 2 rijen vrij gelaten zodat er meer zuurstof en lucht aanwezig is in de vrachtwagen, helaas als het er op aan komt wordt er weer anders beslist door de afdeling. Waarom? Voor ons een groot vraagteken. Er zijn uiteindelijk maar 4.473 duiven mee gegaan in de vrachtwagen, en als er dan maximaal 6.000 mee kunnen dan hadden de bovenste 2 rijen open gelaten kunnen worden.

Maar goed nu de vlucht van deze week. Er waren een aantal jongen later in de week terug gekomen, dus we konden er dit keer 28 mee doen.

Gelukkig was het niet te warm, mooie temperatuur en een redelijke goede wind, deze kwam nu uit het ZW. Een Westen wind is nog beter voor een goeie terug komst maar ZW kan ook.

Er werd gelukkig niet te vroeg gelost, dit keer om 8.45 uur. Echt vroege lossingen zijn vaak funest voor de duiven omdat dan de lucht nog niet goed helder is en het zicht daardoor niet goed. De oriëntatie is dan vaak moeilijk voor de duiven.

De eerste duiven behaalden bijna een snelheid van 100 km per uur. Dus rond 10.20 uur zouden de eerste duiven thuis komen. En zo gebeurde het ook. Er vloog om 10.19 uur een koppeltje van ongeveer 15 duiven heel hoog over ons heen richting Denekamp. Daar gingen er 3 vanaf, omdat ze heel hoog waren duurde het wel een rondje of 4 voordat ze beneden waren.

Met de lokduif erbij gingen ze toch nog vrij snel op de ren en antenne zitten. Ze werden alle 3 geklokt op 10.20 uur en een aantal seconden.

De overige duiven kwamen dit keer in tegenstelling tot vorige week redelijk goed af, uiteindelijk zijn er 27 van de 28 teruggekomen. Met de aanvulling van een paar duiven kunnen we hopelijk komend weekend weer een 30 duiven mee doen.

De eerste 3 duiven hadden bij ons in de vereniging plek 6, 7 en 8 en van de 28 ingekorfde duiven hadden 13 prijs. Al met al niet verkeerd (zie uitslag).

Komende week staat Tongeren op het programma.

Succes allen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.