Seizoen is begonnen

Na een winter met heel veel fantastische huldigingen is het dan eindelijk weer begonnen met de vluchten. We hebben al onze duiven (kweek en vlieg) op 15 januari 2015 gekoppeld en dat ging naar volle tevredenheid. Op dit moment, 30 april, hebben we 72 jonge duiven. Een mooi aantal om de komende tijd mee aan de gang te gaan. In de eerste week van Maart hebben we de duivinnen van de doffers gescheiden en zijn we heel langzaam begonnen met het trainen van de vliegduiven. Zaterdag 28 maart hebben we onze duivinnen een aantal kilometers weggebracht en hetzelfde hebben we met de doffers gedaan om woensdag 1 april. Het bleek voor beide groepen nog een pittige klus om snel thuiswaarts te keren, maar na een dik uurtje waren ze allemaal terug. Dan zie je al dat de oudere ervaren duiven het wel aan kunnen maar de jaarling duiven er veel moeite mee hebben om de rechte lijn naar het hok te vinden.

Zaterdag 4 april was de eerste opleervlucht met de Kring van onze afdeling. De weersvoorspellingen waren niet al te best (koud) maar we hebben ze allemaal ingekorfd en we waren dik tevreden op welke manier ze thuis kwamen.

Op zaterdag 11 april begon het dan om de punten. De duiven gingen naar Deurne met een afstand van 128 kilometer. Het werd een snel vluchtje met een snelheid van bijna 120 km per uur. Dus de eersten waren er in iets meer dan een uur weer terug. In de vereniging begonnen we met een 4e, en 5e plek met 12 duiven bij de eerste 24. We hadden er in totaal 40 ingekorfd voor de punten en daarvan vloog 25 prijs. Dus een percentage van 62,5% op de eerste super snelle vlucht. Een goed begin. Klik hier voor de uitslag

Op zaterdag 18 april korfden we weer 40 duiven in voor een vlucht over 183 km naar Heusen-Zolder. Dit keer kwam de wind uit de andere hoek (no) en dat resulteerde in een snelheid voor de eerste duiven van rond de 75 km per uur. Ze kwamen geweldig en in een mum van tijd was het grootste gedeelte thuis. Op deze vlucht begonnen we met een 2e, 4e, 5e en 6e plek. Ook hier hadden we weer 14 duiven bij de eerste 28 in de vereniging. Van de 40 ingekorfde duiven hadden we er nu 27 in de prijzen. Het prijs percentage was dus 67,50%. (Zie de uitslag) Wederom waren we tevreden mede ook omdat er al een aantal jaarlingen bij de eersten zaten. Zowel een aantal jaarling duivinnen als doffers.

Op 25 april stond Duffel op het programma. Vrijdags bij het inkorven werd er al gesproken of de duiven wel zouden worden gelost op zaterdag. De weersvoorspellingen voor de zaterdagmorgen waren niet al te best, regen en veel bewolking. In de middag zou het vanuit het westen opklaren. En dat gebeurde zodat ze om 15.15 uur gelost werden. Op de radar was te zien dat er nog wel een aantal kleine buitjes zaten maar dat moest kunnen. De wind zat er ook achter en dan gaat dat bijna altijd goed. We hadden een beetje gekeken naar de snelheden van andere afdelingen en dan zouden ze rond half 6 thuis komen. Uiteraard gaan we altijd wel iets eerder bij het hok staan en dat was ook maar goed ook dit keer. Nog maar net bij het hok kwam de eerste er al aan, we zagen deze duivin 12-1195378 de laatste meters van haar vlucht nog en als een speer naar binnen. We hadden direct door dat deze een hele vroege duif moest zijn. Deze had namelijk een snelheid van 1.722 meter terwijl andere afdelingen rond de 1.600 meter zaten. Blijkbaar had deze duif exact de juiste weg tussen de buien door gevonden. We moesten best lang, 9 minuten wachten op onze 2e duif, ook dan weet je dat de eerste een super vroege duif is. Na thuiskomt van de 2e begon het te regenen en kwam het met bakken uit de lucht. Helaas waren de buien in activiteit toegenomen en was het terugkomen in de regen. Helaas was dat in de hele Achterhoek en Twente het geval. De duiven die we verwachten kwamen bijna allemaal een uur te laat. Waarschijnlijk proberen deze duiven de buien te ontwijken en vliegen ze er om heen zodat ze een uur meer nodig hebben om thuis te komen. Het concours stond bijna 50 minuten open, veel te lang voor zo’n kort vluchtje. Sávonds waren er 37 terug van de 39. De 2 nablijvers kwamen zondag morgen. We hadden 16 duiven in de prijs van de 39 en dat komt uit op een 41%.

Bij het opmaken van de uitslag in de vereniging werd het duidelijk dat we een vroege duif hadden. Dik eerste en bijna 100 meter per minuut meer dan de 2e in de vereniging. Sávonds werd duidelijk dat geen enkele duif in kring 1 en 2 van onze afdeling 9 de snelheid kon evenaren zodat de 12-1195378 eerste werd tegen 19.120 duiven. Een geweldige prestatie.

We wisten wel dat deze duivin van zeer goede afkomst was, vader een zuivere Heremans en moeder is “Miss Evita” die zelf ook geweldig heeft gevlogen, o.a. 1e in de Midfond club afdeling 9 maar dit was wel een bijzondere prestatie. Ook in 2013 en 2014 heeft deze duivin meerdere kopprijzen gevlogen en had ze in 2013 12 keer prijs en in 2014 waren er zelfs 13 prijzen waaronder een 2e, 3e, 4e, 5e, 5e en 6e plek in de vereniging. In 2013 vloog ze zelfs een 1e in de vereniging.

Klik hier voor een overzicht van de prestaties van 2013 en 2014

Op naar de komende weken en hopelijk wordt het zaterdag weer mooi duivenweer met die blauwe luchten en witte schapen wolkjes aan de lucht. Zoals de voorspellingen nu zijn moet dat goed komen en de wind gaat waaien uit het noord oosten. Al met al goede vooruitzichten voor een mooie zaterdag.

Vanaf deze kant iedereen weer succes en geniet van onze mooi hobby “Postduiven”

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.