Reportage Topwings

Gebr. Van Langen
Hanhofweg 19
7587 LK De Lutte

Zijn beide lid van “PV De Zwaluw” te Oldenzaal. René (43 jaar) is begonnen met de postduiven en is lid sinds 1984. In 1990 heeft Peter (47 jaar) zich daarbij aangesloten en zijn we samen verder gegaan onder de “Gebr. van Langen”.

René is elke dag bezig met het voeren, verzorgen en loslaten van de duiven. Peter verzorgt het schoonmaken van de hokken op de zaterdag, de administratie en het opleren van de duiven. Op de dag van inkorving wordt er samen besloten welke er mee gaan en deze worden dan ingekorfd.

Behoren tot de Afdeling 9 Oost Nederland waarbij ongeveer 2.500 leden bij aangesloten zijn.

In 2011 waren we 1e op het Aangewezen Snelheidskampioenschap in de Afdeling 9.
In 2012 waren we 2e op het Onaangewezen Snelheidskampioenschap in de Afdeling 9.
Snelheidskampioenschap bestaat uit Vitesse, Midfond en Jonge duiven vluchten.

Er wordt door ons deelgenomen aan alle Vitesse, Midfond, Eendaagse Fond en Jonge duiven vluchten. We spelen met 27 vliegkoppels en nog een aantal duivinnen die bij de kweekdoffers zitten. Spelen de vluchten op dubbel weduwschap. Dit houdt in dat we maximaal 58 duiven kunnen inkorven. De eerste vluchten spelen we alles en heel langzaam wordt het aantal ingekorfde duiven minder. Over het algemeen presteren de duivinnen beter dan de doffers. We spelen alles omdat we graag willen zien wat alle duiven kunnen presteren. Het selecteren gebeurt aan het einde van het seizoen dan ook hoofdzakelijk op prestatie en daarna af en toe op afkomst.

We beschikken over een hof van 17 meter lang en 3 meter diep. Daarin 9 afdelingen waarvan 3 voor de weduwnaars, 1 voor de weduwduivinnen, 2 voor de jongen en 3 voor de kweekduiven. Voor elk hok staat een uitvliegren waar ze de hele dag naartoe kunnen.

Naast de vliegduiven hebben we ongeveer 25 kweekkoppels, dus ongeveer 50 kweekduiven.

We kweken dan ook ongeveer een 80 jonge duiven voor ons zelf. Na veel gezamenlijk opleren door een aantal liefhebbers uit ons dorp starten we meestal met ongeveer 60 jonge duiven aan de eerste jonge duiven vluchten. De laatste jaren houden we tussen de 40 en 50 jonge duiven over. Daarna wordt er nog geselecteerd en gaan er ongeveer een 35 tal jonge duiven het vlieghok in voor het komende jaar. De jonge duiven worden vanaf de eerste duvenvlucht op de deur gespeeld.

De oude vliegduiven bestaan dit jaar alleen uit 1 en 2 jarige duiven. We zijn van mening dat je met deze duiven de beste resultaten haalt.

De duivenstam is van oorsprong opgebouwd uit Jansen duiven die in 1994 op een verkoop gekocht zijn. Daar komt onze stamvader “De Magic Man” 96-1580149 uit voort. Zelf een gigantische vlieger geweest en daarna diverse topvliegers uit gekweekt zoals de 00-1356644. In 2007 hebben we enkele duiven aangeschaft bij Jan van de Pasch (Grubbenvorst) en vanaf 2009 jaarlijks tussen de 5 en 10 zuivere Heremans-Ceusters duiven via K. en K. Meijers te Ootmarsum. Deze duiven hebben we gekoppeld aan onze eigen stam en het resultaat is perfect.

Het koppelen van de duiven doen we altijd rond de 15e januari. We koppelen dan alle kweek en vliegduiven. De eerste eieren van de kwekers worden dan verlegd naar de vliegduiven.

Verder dragen onze ouders Bernard en Truus nog een steentje bij door overdag de jongen los te laten en te voeren.

Reacties zijn gesloten.