Arlon

Zaterdag 4 september de 4e Natoervlucht vanuit Arlon over een afstand van 306 km.

We hadden de meeste duiven nog wel weer ingekorfd, dit waren er dit keer in totaal 62 en wel 14 doffers, 24 duivinnen en 24 jonge duiven. De oude duiven vallen al aardig in de rui vandaar dat we een aantal hebben thuis gelaten.

De hele week kijk je naar de weersvooruitzichten en die zouden goed zijn voor de zaterdag. Een kalme NO wind en zonnig weer. Als het dan zaterdag morgen is en het weer bericht meld een grijze start en daarna opklaringen dan hoop je dat het allemaal maar weer goed komt en dat ze niet te vroeg lossen. Helaas kwam dat niet goed. Er werd om 10.00 uur al gelost. Op de losplaats was het wel goed, echter op de radar kon je toen al zien dat ze boven Zuid Nederland tegen de zware bewolking aan zouden vliegen. Die was dan echt nog niet opgelost. De zichten waren daar zeer slecht. En dat gebeurde ook. Er zijn altijd een aantal duiven die er wel goed door komen maar het verloop was daarna voor een vlucht over 306 km zeer slecht te noemen.

De 1e duif ging bij ons om 14.19 uur over de antenne en die haalde een snelheid van 71 km per uur. Daarna kwamen er wel duiven maar zeer traag. Gelukkig zijn alle oude duiven terug gekomen en van de jonge duiven zijn er 3 achter gebleven.

We hadden dit keer in de vereniging zowel bij de jonge als de oude duiven de 1e plek. Dat is uiteraard mooi maar we hadden graag gezien dat het een normale vlucht was geweest.
Bekijk de uitslag van de jonge duiven en de natour

Het concours voor de prijzen stond bijna anderhalf uur open. Veel en veel te lang voor zo’n kort vluchtje.

Soms vraag je je af of de lossingscommissie geen radar beelden heeft waarop ze kunnen zien hoe het weer onderweg is. Alle andere afdelingen in het noorden van het land losten uren later dan onze afdeling en daar was het verloop overal goed te noemen.

Komende zaterdag is de laatste Natoer vlucht maar wij hebben besloten om daar niet meer aan mee te doen. Vinden het goed voor dit jaar. We geven de duiven rust zodat ze goed door de rui kunnen komen.

Voor diegene die nog wel meedoen, succes en tot later.

Duffel

Zaterdag 28 augustus de 3e Natoer vlucht vanuit Burdinne over een afstand van 236 km.

Vorige week waren alle duiven terug gekomen van de vlucht, vandaar dat we er nu ook weer 76 konden inkorven. (26 doffers, 26 duivinnen en 24 jonge duiven)

De vooruitzichten van het weer waren niet geweldig te noemen. Aan de oostkant van Nederland en Belgie veel bewolking en talrijke buien. Vandaar dat de afdeling reeds vrijdagavond besloot om niet naar Burdinne te gaan maar naar het westelijk gelegen Duffel. De afstand bleef ongeveer hetzelfde, iets minder zelfs, Duffel is voor ons 219 km.

Zaterdagmorgen was het gelukkig op de losplaats meteen goed en werden de duiven gelost om 8.45 uur. Aan de oostkant van Nederland was het op dat moment niet goed en regende het al enige tijd. In de loop van de morgen werd het wel wat beter maar echt geweldig was het niet. Het werd wel droog maar de zon kwam niet door de wolken heen. Verder waaide er een redelijke wind uit het Noorden. Al met al condities voor een pittig vluchtje. Voor al onze duiven moest het te doen zijn omdat ook zelfs de jonge duiven reeds over de nodige ervaring beschikken.

Door de N-wind lag de snelheid niet al te hoog en zou rond de 70 km per uur gaan bedragen. Om 11.53,20 hebben we de 1e duif geklokt. Dit keer een 2-jarige doffer, de 19-1338340. We moesten bijna 5 minuten op onze 2e duif wachten, dat is voor zo’n kort vluchtje en zoveel duiven mee best lang. Daar was dan ook wel aan te zien dat ze het onderweg niet makkelijk hadden. Maar gelukkig nadat de 2e er was kwamen ze weer achter elkaar binnen. Het ging niet zo vlot dan de eerste 2 weken maar kwamen toch goed af.

Dit keer waren alle duiven vlot terug, namelijk om 14.03 uur ging de laatste oude doffer over de antenne en konden we de kleppen van de hokken dicht doen. Bij andere liefhebbers die onervaren jongen mee hadden was dit wel anders. Daar zijn meerdere duiven helaas niet thuis gekomen.

We hadden dit keer de 1e duif in de Vereniging met verder 7 duiven bij de eerste 10. Een super resultaat. Verder hadden we 52 van de 76 duiven in de prijs. Wederom een fraai percentage van 68% (zie uitslag)

Er zijn nog 2 vluchten te gaan. Komend weekend staat Arlon op het programma. Een dikke 300 km, wederom met een N tot NO wind maar hopelijk met betere luchten dan afgelopen week. Kan weer een mooi vluchtje worden.

Succes allen met de voorbereidingen.

Weert

Zaterdag 21 augustus de 2e Natoer vlucht vanuit Weert over een afstand van 151 km.

Deze week wederom alles ingekorfd, en dat waren er 76 en wel 26 doffers, 26 duivinnen en 24 jonge duiven. Er waren een aantal liefhebbers die de jonge duiven niet hebben gespeeld. De voorspellingen waren namelijk ZO wind en dan blijft het gevaarlijk voor onervaren jonge duiven. Gelukkig zijn onze jonge duiven inmiddels ervaren genoeg om met een ZO wind thuis te komen.

Het was zaterdagmorgen eerst nog dikke mist, zichten waren ‘s morgens nog minder dan 100 meter. Gelukkig had de lossingscommissie geduld en werd gewacht tot dat de mist was opgelost. Lossing was uiteindelijk om 10.45 uur. Deze 2e Natoer vlucht was het een lossing van het gehele Noorden van de afdeling, vandaar 15.783 duiven die meededen aan het concours. Een fraai aantal voor een Natoer vlucht.

Helaas was er een beetje wind uit het ZO waardoor aan de oostkant van vroege duiven in de afdeling Noord geen sprake kon zijn. Met een ZO wind vliegen de duiven te veel richting het Westen. De snelheid van de eerste duiven ging richting de 85 km per uur. Om 12.36 uur zagen we de eerste 2 duiven aan komen vliegen. Een aantal seconden later vlogen er al 8 boven het hok. Ze gingen dit keer best vlot naar beneden. Vandaar ook in de eerste 3 seconden reeds 5 duiven geklokt.

Het ging dit keer wel heel snel, binnen 10 minuten waren er reeds 50 geklokt. De eerste vroege duiven waren allemaal oude duiven maar de jonge duiven komen nu ook steeds beter af. We hadden er 76 mee gedaan en 72 waren er heel vlot, die andere 4 waren er later in de middag ook alle 4. Dus alles weer thuis.

In de vereniging waren er 283 duiven, van in totaal 9 liefhebbers. Onze duiven maakten dit keer wel een geweldige uitslag. We hadden de 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e, 7e en 8e plek in de vereniging (zie uitslag). Verder 23 duiven bij de eerste 33, allemaal mooie vroege duiven. Ook het prijspercentage was wederom heel hoog en wel 80%. (61/76) Dus al met al een goede vlucht met veel vroege duiven en alles weer thuis.

Komend weekend dan de 3e Natoer vlucht vanuit Burdinne over 236 km. Waarschijnlijk met een N-wind en dan zullen de duiven er toch minimaal 3 uur voor nodig hebben om het thuishonk te bereiken.

Succes allemaal met de voorbereidingen en tot volgende week.

Beek en Donk

Zaterdag 14 Augustus dan eindelijk de 1e Natoervlucht van dit seizoen. Een aantal weken naar uit gekeken. Omdat we de jonge duiven nu een aantal weken niet hebben gespeeld verlang je weer naar een zaterdag met een mooie vlucht.

Beek en Donk stond op het programma, dit over een afstand van 127 km. Op Kalkar, de laatste africhtingsvlucht hadden we alle duiven die mee op de vlucht konden ingekorfd. Dit waren er 76 en wel 26 doffers, 26 duivinnen en 24 jonge duiven. Deze africhting verliep perfect, alle duiven waren zo terug. Omdat er afgelopen weekend nog een jonge duif terug kwam konden we op Beek en Donk 77 duiven inkorven. Dat is een heel aantal om in te korven maar als ze dan terug komen gaat het ook heel snel.

De lossing was om 08.00 uur. Mooi op tijd en het weer zag er goed uit. De wind kwam uit het ZW en dan gaat de snelheid al snel naar de 100 km per uur.

De 1e duif kwam er dan ook aanvliegen om 09.15 uur. Ze vloog nog een aantal rondjes en er kwamen er al snel 3 bij. Deze 4 hebben daarna nog meerdere rondjes gevlogen voordat ze naar beneden kwamen. Wel jammer want het waren alle 4 zeer vroege duiven. Uiteindelijk werd de 1e duif geklokt om 09.16,27 uur. Het was de 3 jarige doffer 18-1552136. Als 2e duif was het eveneens een 3 jarige doffer, de 18-1552143. Daarna kwamen de 3e en 4e duif er vlot achteraan. Typisch was het dit keer wel dat de eerste 5 duiven allemaal doffers waren, dit terwijl de duivinnen ook goed hadden getraind. Uiteraard wel fraai dat nu de doffers voorop waren. Met zo’n korte vlucht weet je dat als de 1e duif er is de rest er zo achteraan komt. Binnen 6 minuten nadat de 1e duif over de antenne ging waren er reeds 34 die ook reeds geklokt waren. Veel oude duiven maar ook de jonge duiven kwamen goed af. Ongeveer een kwartier nadat de 1e duif er was waren er reeds 61 duiven thuis, deze 61 zaten allemaal in de prijs. Dus wel een heel fraai prijspercentage van 79% (61 / 77)

In de vereniging met 337 duiven hadden we de 4e, 5e, 6e, en 7e. Verder 14 duiven bij de eerste 22. Ook dat is best goed te noemen. (zie uitslag)

Van de 77 duiven zijn er 76 terug gekomen. Eentje heeft het hok niet terug kunnen vinden. Deze 76 zullen waarschijnlijk komend weekend allemaal weer mee gaan naar Weert over een afstand van 151 km. Met de voorspelde NO wind zullen ze er nu ongeveer 2 uur over gaan vliegen.

We zullen zien wat het weekend weer brengt.

Succes allen en tot volgende week.

Weert

Zaterdag 17 juli de volgende jonge duiven vlucht. De losplaats was dit keer Weert over een afstand van 151 km. We hadden gehoopt dat er een losplaats zou komen die een stuk korter was maar helaas dat was niet het geval.

We hadden van de laatste vlucht er 28 terug gekregen en deze hebben we dan ook allemaal weer ingekorfd. Dit keer kwam de wind uit het Noorden dus de snelheid van de duiven zou niet hoog liggen. De 1e duif haalde dan ook een snelheid van 65 km per uur. Als ze dan ook weer heel traag komen dan weet je al dat het weer een moeilijke zaterdag wordt.

Klik hier voor de uitslag

‘s Avonds bij het afslaan van de klokken hadden we 7 van de 28 ingekorfde duiven terug. Op dat moment hebben we dan ook besloten om de komende weken niet meer in te korven.

We moeten eerst zorgen dat de jonge duiven meer in het ritme komen en het thuishonk beter terug kunnen vinden.

Op de Natoer hervatten we weer het programma en korven we weer in.

Chalons en Champagne

Zaterdag 10 juli alweer de laatste midfondvlucht van dit seizoen vanuit Chalons en Champagne over een afstand van 419 km.

We hadden wederom 30 duiven ingekorfd, en wel 5 doffers en 25 duivinnen. Dit keer was het weer direct goed en kon er mooi op tijd gelost worden. De lossing was dan ook al om 07.15 uur. Volgens de afdeling hadden de duiven een super vertrek.

Voor een vroege duif moesten we rond 12.15 uur zitten hadden we uitgerekend. En ja hoor, om 12.15,26 hebben we onze 1e duif, de 1e getekende doffer 19-1338264 geklokt. Deze 19-1338264 heeft inmiddels 10 kopprijzen gevlogen en is bijna elke week één van de eerste geklokte duiven. Nu de standen opgemaakt zijn van de duifkampioen is deze 264 op de 1e plek te vinden bij de asduiven oud in het gehele Rayon. Een zeer knappe prestatie.

Verder hebben we meerdere duiven die bij de verschillende onderdelen in de eindstanden er goed voor staan. Zo zijn er meerdere jaarlingen, de 20-1176070 en 20-1176071 (volle zussen) die of op de Vitesse dan wel op de Midfond er goed voor staan. Ook de 20-1176083 en de 20-1176084 hebben het uitstekend gedaan. Super dat er veel jaarlingen bij de diverse standen goed voorstaan.

We hadden dit keer de 2e, 3e, 5e, 9e en 10e van de vereniging en verder 15 duiven bij de eerste 26 (zie uitslag). Tevens weer een mooi prijspercentage van 57% (17/30)

De komende weken gaan we ons richten op de jonge duiven vluchten. Tot nu toe nog niet echt succes vol maar hopelijk gaat dat nog beter worden. (afgelopen zaterdag jonge duiven niet mee gehad op de vlucht)

Tot volgende week.

Boxmeer

Zaterdag 3 juli de 1e jonge duiven vlucht van dit seizoen.

We hadden in april 65 jongen om mee te vliegen. We zijn er in juni mee begonnen om af te richten en we konden er nu in juli 48 inkorven op Boxmeer.
De duiven werden gelost om 09.30 uur, op dat moment nog best slechte zichten in het oosten van het land. Van Limburg tot en met Groningen was het niet goed in de lucht. Ook de ZO wind voorspeld nooit wat goeds. Met zo’n wind altijd veel verliezen.

De 1e duif werd bij ons geklokt om 11,06,48. Als het dan goed weer is moeten ze binnen een uur meest terug zijn. Helaas dat werd niet de waarheid. ‘s Avonds bij het klok afslaan hadden we er nog maar 16. De volgende dag zijn er nog een aantal gekomen en uiteindelijk hadden we er 25 terug. De helft dus, wat een drama, en dan is dit nog maar het begin van de vluchten.

Er is wel een uitslag gemaakt maar deze vlucht telt niet voor de kampioenschappen. We hadden er wel 6 bij de eerste 10 in de vereniging maar daar heb je niets aan (zie uitslag)

Komende week wederom een jonge duiven vlucht en de laatste midfondvlucht. We zullen zien wat dat weer geeft.

Chalons en Champagne

Chalons en Champagne

Zaterdag 26 juni de 5e midfondvlucht vanuit Nanteuil over een afstand van 463 km. De weersvoorspellingen voor het weekend waren niet geweldig.

Donderdag avond na het inkorven kwam er al een bericht van de afdeling dat er misschien reeds op vrijdag gelost zou worden. De diverse commissies waren het erover eens dat het weekend slecht werd. En inderdaad vrijdag om 10.00 werd er gelost, maar niet in Nanteuil maar de vrachtwagens waren naar Chalons en Champagne gereden. Volgens de deskundigen was daar de grootste kans voor een mooie vlucht.

We hadden wederom 30 duiven ingekorfd, 4 doffers en 26 duivinnen. De wind kwam dit keer uit het ZW en daarom zouden de eerste duiven dit keer rond de 100 km per uur gaan vliegen.

Bij ons werd de 1e duif geklokt om 14.17,41, dit keer de 3 jarige duivin 1552174, in het begin van de vitesse heeft ze ook diverse kopprijzen gevlogen. Als 2e kwam de 00-1176073 aangevlogen. Ook deze duivin heeft reeds de nodige kopprijzen gevlogen. Het aantal duiven in de vereniging op deze midfondvlucht is inmiddels geslonken tot maar 93, vadaar dat er maar 24 prijzen te verdelen zijn. We hadden dit keer de 2e, 5e, 6e en 7e van de vereniging (zie uitslag). Vincent Bonnes had wederom de 1e in de Vereniging. Vincent proficiat.

De overige duiven kwamen redelijk af maar de echte spirit is iets minder deze week. Het aantal duiven dat prijs vloog was dit keer 12, wat een percentage van 40% inhoud.

Komend weekend is er geen vitesse- of midfondvlucht, de duiven krijgen dan een weekje rust. Volgende week dan alweer de laatste midfondvlucht van dit jaar. De tijd vliegt.

Ook gaan de jonge duiven van start komend weekend. Hopelijk is het weer goed zaterdag zodat de meeste jonge duiven hun thuishonk terug kunnen vinden.

Succes allemaal.

Dizy le Gros

Zaterdag 19 juni alweer de 4e midfondvlucht van dit seizoen. Op het vliegprogramma stond Peronne als losplaats, deze werd al snel gewijzigd in Morlincourt en uiteindelijk is het Dizy le Gross geworden.

We hadden dit keer 30 duiven ingekorfd, 5 doffers en 25 duivinnen. De voorspellingen van het weer waren voor de zaterdag goed, als het dan zaterdag is en de lucht ziet er goed uit dan zijn de verwachtingen hoog gespannen. Omdat de duiven vrijdagavond zijn ingekorfd waren ze niet vroeg op de losplaats. De duiven moeten minimaal 2 uur staan om bij te komen van de reis en daarom moest er gewacht worden met lossen tot 08.30 uur. De lossing verliep super goed. Dit keer waaide de wind uit het ZW. , de snelheid van de eerste duiven zou daarom rond de 100 km per uur liggen. En dat was ook het geval.

De 1e duif in De Lutte van John Bekkedam en Martin Blockhuis werd via de app doorgegeven op 12.12,23. We moesten daarna nog bijna 6 minuten wachten voordat de 1e duif bij ons kwam aangevlogen. Dat is voor een Midfondvlucht van 368 km veel te lang. Dit keer was het de 3-jarige duivin 18-1552129 die als eerste over de antenne ging. Als 2e duif ging dit keer over de antenne de jarige duivin 00-1176071, deze is nu reeds 4 keer vroeg op de midfond geweest, vandaar dat ze in de diverse standen hoog genoteerd staat. Na de eerste 2 duiven moesten we wederom lang wachten, en wel 4 minuten. Daarna druppelden ze binnen maar heel vlot ging het niet.

Dit keer ging de 1e plek dus naar de heer Bekkedam en Blockhuis, John en Martin proficiat. Onze duiven stonden op de 2e, 5e en 7e plek. Verder hadden we 19 van de 30 duiven in de prijs, wederom een fraai percentage van 63% (zie uitslag)

Jammer was dit keer wel dat de aangewezen duiven niet vroeg in de uitslag stonden. Elke week weer lastig om de aangewezen duiven te vermelden. Onaangewezen pakten we de punten wel binnen. Ook in de diverse standen staan we er nog altijd goed voor.

Komende week de volgende midfondvlucht en wederom vanuit Nanteuil.

Succes iedereen met de voorbereidingen en tot volgende week.

Chalons en Champagne

Zaterdag 13 juni de 3e Midfond vlucht van dit jaar over een afstand van 419 km vanuit Chalons en Champagne.

We hadden dit keer 30 duiven ingekorfd, en wel 3 doffers en 27 duivinnen. De meeste doffers een keertje thuis gelaten zodat die thuis zijn als de duivin thuis komt. Voor de zoveelste keer dit jaar was het weer zaterdag niet al te best en ook deze vlucht werd uitgesteld naar de zondag. Op zondag was het weer direct goed en er kon dan ook meteen om 07.00 worden gelost.

De eerste duiven zouden met de NW wind ongeveer een snelheid halen van 75 km per uur. Om 12.30,37 werd dan ook onze 1e duif geklokt. Wederom onze 1e getekende doffer, de 19-1338264. Deze 2-jarige doffer heeft dit jaar reeds 7 kop prijzen gevlogen en staat in de meeste duif kampioenschappen bij de bovenste. Na 3 mintuen kwam de 2e en 3e duif ook samen aangevlogen en deze gingen op exact dezelfde tijd over de antenne op 12.33,51. Dit waren 2 duivinnen, onze 3e en 4e getekende. De punten voor zowel het aangewezen als onaangewezen kampioenschap waren hiermee reeds binnen. De overige duiven kwamen daarna ook goed terug. Bijna elke minuut wel eentje, zodat binnen 19 minuten nadat de eerste er was de helft reeds thuis was.

We hadden dit keer de 1e, 3e, en 4e van de vereniging, in het Rayon tegen 1.408 duiven hadden we de 1e, 13e en 14e met verder 18 van de 30 duiven in de prijs, een heel fraai percentage van 60% (zie uitslag)

Wederom een mooie vlucht met goed weer. Gelukkig is er zaterdag niet gelost. Er zat op zaterdag net als de week er voor een dikke wolkenband over België. Dan kun je beter een dag wachten en maar hopen dat ze het op zondag goed doen.

Komend weekend de 4e Midfond vlucht vanuit Morlincourt over 420 km. Wederom een beste afstand voor een midfondvlucht. (eerder al Nanteuil van 463 km en Chalons van 419 km)

De voortuitzichten van het weer zijn voor woensdag, donderdag en vrijdag best heel warm. Hopelijk valt het zaterdag mee zodat het geen hele zware vlucht wordt. We zullen zien wat het wordt.

Succes iedereen en tot volgende week.