Nanteuil le Haudouin

Zaterdag 12 september alweer de laatste jonge duivenvlucht van dit seizoen. De jonge duiven kwamen de laatste weken heel goed af en ook de laatste vlucht hebben ze ons niet in de steek gelaten.

We hadden dit keer niet meer alles mee. We hadden de meeste duivinnen mee gedaan en een aantal doffers. In totaal 19. Er moest even worden gewacht totdat de zichten goed waren en om 08,45 uur werden ze gelost in Nanteuil, over een afstand van 463 km. Toch een hele afstand voor de jonge duiven.

Ook dit keer, net als de vorige weken zat de wind in de West hoek en dan gaan de eersten met een dikke 90 km per uur naar huis. Over het algemeen komen ze dan ook super terug, wind schuin in de rug, vaak goed weer, met een frisse westen wind.

We hadden uitgerekend dat we voor een zeer vroege duif rond 13.43 uur moesten zitten. Als dan exact ook op 13.43 de 1e duif komt aangevlogen dan weet je dat het goed zit. Wederom de 20-1176002 was er als eerste. Later in het hok zagen we waarom ze zo vroeg was. Ze wou haar territorium verdedigen en daar was ze alweer mee bezig. Op Boxmeer vloog deze 20-1176002 ook al de 1e van het hele Rayon tegen 3.222 duiven, op Dizy le Gross vloog ze een 4e tegen 1327 duiven in het Rayon en nu wederom een 1e tegen 785 duiven. Dat zijn nog eens prijzen.

De overige duiven kwamen ook goed terug, we hadden dit keer een heel fraai prijs percentage van 79% (15 / 19) En alle 19 duiven waren zo terug (zie uitslag).

We hebben dit jaar een goed seizoen gehad met jonge duiven. We hebben er nu exact 40 over gehouden. Een hele kleine selectie nog maar daar kunnen toch mooi 35 van in het vlieghok voor volgend jaar. Een schitterende aanvulling in het vlieghok, van goede bevlogen jonge duiven.

We waren op de Vitesse al kampioen van het Rayon geworden en zoals de standen er nu staan zijn we ook met de jonge duiven 1e geworden op zowel het onaangewezen als aangewezen kampioenschap in het Rayon. Maar over de kampioenschappen later dit jaar wel meer informatie.

En nu rust voor de duiven en voor ons zelf en zorgen dat we de herfst en de winter goed door komen.

Morlincourt

Zaterdag 5 september alweer de één na laatste vlucht van dit seizoen voor de jonge duiven. Losplaats dit keer Morlincourt over een afstand van 414 km.

Lossing was om 10.30 uur en er waaide een westen wind. We hadden alles nog weer een keer mee gedaan en dat waren er dit keer 37. De 1e duif hebben we geklokt om 15.18,56, het was de 20-1176071, een duivin die mooi op haar eieren zat te broeden. Dit soort duiven hebben dan toch net iets meer motivatie om snel naar huis te komen. De 2e duif is geklokt om 15.20,15. Met deze 2 duiven hadden we de 2e en 3e plaats in de vereniging (zie uitslag). Dit keer ging de 1e plek naar A. Olde Riekerink. Albert proficiat.

De duiven kwamen weer goed af, de afstand begint nu natuurlijk ook al te tellen en dan is het fraai dat ze goed thuis komen. Het prijs percentage was dit keer 41% (15/37)

Komend weekend dan de laatste jonge duiven vlucht vanuit Nanteuil. We zullen niet meer alles inkorven, waarschijnlijk de helft, voor die andere helft is het reeds goed geweest.

Tot volgende week.

Dizy le Gros

Zaterdag 29 augustus 2020 de 5e jonge duiven vlucht van dit seizoen.

Als losplaats stond dit keer Dizy le Gros op het programma over een afstand van 368 km. We hadden alle duiven (41) weer ingekorfd.
Zaterdag op de losplaats was het ‘s morgens geen goed weer. Bewolkt met slechte zichten. Langzaam klaarde het op en kon er om 11.15 uur gelost worden.
De wind was weer ZW, dus de snelheid zou weer hoog liggen. Wederom boven de 100 km.

Om 14.53,17 hebben wij onze 1e geklokt, wederom de 20-1176002, deze is nu al 3 keer het 1e op het hok geweest. Op de 2e en 3e duif moesten we even wachten maar daarna kwamen ze toch redelijk goed af. We hadden de 2e van onze vereniging en verder 7 duiven bij de eerste 20. Ook het aantal prijzen was wederom goed, 23 van de 41 duiven zat in de prijs. Een mooi percentage van 56%. (zie uitslag)

Komend weekend gaan ze naar Morlincourt, alweer een dikke 414 km.

Succes allen.

Quievrain

Zaterdag 22 augustus stond Quievrain op het programma. We hadden alle 43 jongen ingekorfd.

Het weer was dit keer gelukkig goed en de duiven konden dan ook al vroeg om 7.45 gelost worden. De snelheid zou hoog liggen, meer dan 100 km per uur, er waaide een stevige ZW wind.

Voor een vroege duif zouden we rond 10.30 uur moeten zitten maar dat lukte helaas net niet. De eerste 2 duiven waren waarschijnlijk ook al net iets te ver gevlogen, ze kwamen al van de achterkant. Om 10.34,48 werd onze 1e duif geklokt, dit was wederom de 20-1176002, deze duif had op de 1e vlucht vanuit Boxmeer reeds een 1e gevlogen in het rayon tegen 3.222 duiven. De 2e en volgende duiven kwamen heel goed af. Binnen 10 minuten na de 1e duif waren er reeds 24 van de 43 ingekorfde duiven. Daarna druppelde het mooi door.

We hadden dit keer de 5e, 6e, 7e, 8e, 9e en 10 van onze vereniging (zie uitslag). Vincent Bonnes had dit keer 1 t/m 4 van onze vereniging. Vincent proficiat, super gedaan.

In het rayon hadden we 29 duiven in de prijs, een heel fraai percentage van bijna 68%, en dat met jonge duiven. We hadden net geen kop duif maar verder een hele goede uitslag.

Komend weekend gaand de duiven naar Dizy le Gross, een mooi losplaats in het noorden van Frankrijk.

Succes allemaal met de voorbereidingen en tot volgende week.

Bierges

Zaterdag 15 augustus stond de 4e jonge duiven vlucht op het programma. Na een weekje rust in verband met de ontzettend warme dagen die we vorig weekend hebben gehad.

We hadden alle 48 jonge duiven weer ingekorfd, 26 doffers en 22 duivinnen. We hebben ze afgelopen week gescheiden van elkaar zodat hopelijk het trainen bij huis weer wat beter wordt.

De hele week was het nog ontzettend warm geweest maar zaterdag zou het dan iets gaan afkoelen. Als je dan zaterdag ‘s morgens naar de lucht kijkt dan voorspelt dat weinig goeds. Bewolkt met een waterig zonnentje en zeer slechte zichten. Helemaal grijs in de lucht. Op dat moment weet je al dat het een zeer slechte duivendag zal worden. Met het lossen moest gewacht worden omdat de zichten nog niet goed waren. Uiteindelijk om 11.15 uur werden ze gelost.

Voor een vroege duif moesten we om 14.15 uur zitten. Als dan om 14.42 de 1e duif er aan komt dan betekent dat niet veel goeds. De duiven kwamen zeer traag terug. Normaal gesproken komt elke minuut er wel eentje aangevlogen, nu was het om de 10 minuten. ‘s Avonds was iets meer dan de helft van de duiven terug gekeerd. Gelukkig kwamen daar zondag morgen nog een heel stel bij zodat we uiteindelijk 42 van de 48 terug hebben gekregen.

In de uitslag hadden we de 3e, 4e 8e, 9e en 10 van de vereniging (zie uitslag). Op zich niet slecht maar dat is dan al helemaal niet meer belangrijk. Dit keer ging de eer naar de heren Bekkedam en Blockhuis die de 1e prijs in de wacht sleepten. John en Martin proficiat.

Gelukkig waren de duiven wel in goede staat en hadden ze ogenschijnlijk niet te veel geleden, we hebben ze daarom maandagavond zo weer ingekorfd voor een africhtingsvluchtje naar Kalkar op de natoer.

Dinsdagmorgen was het super duivenweer, heerlijk fris, mooie luchten en dan zijn ze zo terug. Alle 42 duiven waren zo thuis en hebben even het ritme van het vliegen weer opgepakt.

Tot volgende week.

Beek en Donk

Zaterdag 1 augustus alweer de 3e jonge duivenvlucht. De tijd vliegt.

De losplaats zou Tilburg zijn maar door de te verwachten ZO wind en warmte heeft de afdeling besloten om iets dichterbij te komen en wederom in Beek en Donk te lossen.
Dit keer hadden we er 49 ingekorfd. Er werd gelost om 09.00 uur.

Er waren nog een aantal liefhebbers bij ons op bezoek en die zagen de 1e duif aan komen vliegen. Helaas vloog deze nog een rondje en ging daarna op het dak van het hok zitten. Het duurde daarom even voordat ze over de antenne ging en geconstateerd werd. Al met al bijna een minuut verspeeld hierdoor, maar ook dat is duivensport. Ze moeten geconstateerd zijn. De 2e en 3e duif kwamen er vlot achteraan, ook de 4e t/m 8 duif waren er vlot. ‘s Middags waren er 47 van de 49 ingekorfde duiven weer thuis.

In de vereniging hadden we de 1e plek, ook de 4e, 5e en 8e prijs waren voor onze duiven. Verder hadden we 8 duiven bij de eerste 15 in de vereniging (zie uitslag). Al met al een mooie prestatie.

De prijzen waren snel verdeeld, met ongeveer 10 minuten waren de prijzen er uit en is dus 25 procent van de duiven reeds thuis.

We hebben nu 3 vluchten voor jonge duiven gehad en die zijn naar tevredenheid verlopen.

Het wordt de komende weken warm tot zeer warm weer, 30 plus een week lang met ZO wind. We zijn benieuwd wat de afdeling daarmee doet. De verwachting is nu al dat de oude duiven van de donderdag naar de vrijdag gaan met inkorven. De afstand zal dan ook ingekort worden. Misschien worden de jonge duiven wel afgelast. We zullen zien en wachten het af.

Tot volgende week.

Dizy le Gros

Ook was er dit weekend een midfond vlucht naar Dizy le Gros.

Hier hadden we bijna al onze oude duiven op ingekorfd, namelijk 69, en wel 31 doffers en 38 duivinnen.

Deze werden gelost om 07.45 uur ook met een ZW wind over een afstand van 368 km. Deze duiven kwamen geweldig af, we hadden ze afgelopen weekend een weekje rust gegund omdat er geen vitesse, midfond vlucht was.

De eersten op deze vlucht kwamen zelfs met een snelheid van meer dan 110 km richting thuis honk.

Op deze vlucht hadden we de 1e, 2e en 3e van de vereniging. Wederom was het de 17-1741506 die als eerste over de antennes ging. Dit was de zoveelste kopprijs van deze duivin. Verder hadden we 12 duiven bij de eerste 18 in de vereniging en verder 23 bij de eerste 35 in de vereniging (zie uitslag). We hadden veel duiven mee maar ze kwamen ook geweldig af.

De oude duiven hebben nog één midfond vlucht te vervliegen en dan zit het er voor deze duiven op. Of we dan de natoer nog spelen dat zien we dan nog wel weer.

Komend weekend een vlucht met jonge duiven vanaf Tilburg. Hopelijk valt het met de warmte en ZO wind mee. De laatste voorspellingen zijn wat dat betreft iets gunstiger, iets minder warm en een wind die draait naar het westen. We zullen zien wat het gaat worden.

Succes allen.

Beek en Donk

Zaterdag 25 juli de 2e jonge duiven vlucht. Dit keer 50 ingekorfd.

De lossing was om 07.30 uur. Mooi op tijd bij een zuid westen wind.

Ook dit keer kwamen de duiven goed af. De 1e duif zelfs met een snelheid van meer dan 100 km per uur. Binnen een half uur nadat de 1e er was, waren er reeds meer dan de helft terug. Ook daarna druppelde het mooi door zodat smiddags uiteindelijk 49 van de 50 ingekorfde duiven terug waren.

In de vereniging hadden we de 3e, 8e en 9e duif met tevens 8 duiven bij de eerste 15. Vincent Bonnes had de 1e en 2e plek in de vereniging (zie uitslag)

Verder hadden we de meer dan de helft in de prijs, 52% namelijk 26 van de 50.

De massa van de duiven zit bij ons in het westen van de afdeling, en dan kom je bij dit soort korte vluchten en een ZW wind niet mee.

Al met al zijn we dik tevreden hoe het jonge duiven seizoen tot nu toe verloopt. Gelukkig weinig verliezen en duiven komen goed af.

Boxmeer

Zaterdag 18 juni de 1e jonge duivenvlucht. Een lossing van CC4 en CC5 vanuit Boxmeer over een afstand van 104 km.

We zijn eind mei begonnen met africhten van onze jonge duiven. Dit ging gepaard met ups en downs. Toch kunnen we spreken van een redelijk geslaagde voorbereiding. Ondanks de coli perikelen hebben we ze toch 8 keer kunnen africhten. We zijn begonnen op 1 km en uiteindelijk een aantal keren op ongeveer 35 km. Aan het begin hadden we er 62 en we konden zaterdag starten met 52. Dus al met al 10 duiven verspeeld op de africhtingen.

De vooruitzichten van het weer waren goed. Zaterdagmorgen was het zicht eerst nog niet echt goed en gelukkig werd en daarom ook gewacht met het lossen tot 10.45 uur. Op dat moment kwamen er ook al witte wolken aan de lucht en de temperatuur was goed te noemen, nog niet te warm.

We waren wel benieuwd hoe het zou gaan, het is altijd spannend op de 1e vlucht met jonge duiven. Om 11.56 uur kwam de 1e aangevlogen en deze ging best snel naar beneden en werd dan ook meteen geconstateerd op 11.56,45, het was een blauwe duivin, de 20-1176002. Een mooie vroege duif. De 2e kwam er best vlot achteraan en die werd geconstateerd op 11.57,25. We hadden gehoopt dat er grote groepen duiven aankwamen maar dat was niet het geval. Desondanks kwamen ze redelijk goed af. Bijna elke minuut wel één. Binnen een kwartier waren er al 20 en het liep daarna ook mooi door. Uiteindelijk zijn 50 van de 52 ingekorfde duiven terug gekomen. Daar zijn we zeker tevreden over.

Bij het opmaken van de uitslag bleek dat onze 1e duif een mooie vroege was. Ze werd uiteindelijk 1e in zowel de vereniging maar ook 1e in het Rayon van 8 verenigingen tegen exact 3.200 duiven. Een zeer knappe prestatie (zie verenigingsuitslag). Ook het prijspercentage voor deze 1e vlucht waren we tevreden over, namelijk 37% (19 / 52)

Al met al een geslaagde 1e vlucht met jonge duiven, maar dit is nog maar het begin. Er komen nog meer vluchten en hopelijk blijven ze het goed doen en nog belangrijker allemaal terug komen.

Aanstaand weekend wederom een midfondvlucht, hierop doen we bijna alle oude duiven mee, bijna 70 stuks, en verder de 2e jonge duiven vlucht vanuit Beek en Donk. Dit zal een lossing worden van het gehele Noorden van de afdeling. De spreiding wordt dan al meteen heel breed maar hopelijk vinden onze duiven de weg terug naar huis.

Succes allen en tot volgende week.