VOGELGRIEP VASTGESTELD IN BAD BENTHEIM

Op de site van het NPO staat het volgende:

Woensdagavond 2 juli hebben wij bericht ontvangen dat er vogelgriep is vastgesteld in het Duitse Bad Bentheim. Dit is in het grensgebied bij Denekamp; en De Lutte. Helaas zijn er maatregelen die Nederlandse liefhebbers in de regio treffen.

Sinds 21 april 2021 gelden er EU regels bij uitbraken van vogelgriep die consequenties hebben voor de duivenliefhebbers en inkorflokalen binnen de drie- en tien kilometer zone. De consequenties zijn:

-Er mogen geen vogels (dus ook geen duiven) vervoerd worden binnen de drie- en tien kilometer zone. De liefhebbers die wonen binnen deze gebieden kunnen niet inkorven voor wedvluchten.

-Enz.

Helaas wij mogen dus niet meer inkorven voor de laatste 2 vluchten met oude duiven. (1 vitesse en 1 midfond)

Tevens mogen we niet beginnen aan het seizoen met jonge duiven. Dit zou zaterdag 6 juli beginnen met een africhting vanuit Gendringen. Hebben we de jonge duiven eindelijk een keer een jaar goed aan het vliegen mogen we niet inkorven.

Wat ons wel verbaasd is dat onze Duitse collega liefhebbers in het getroffen gebied Bad Bentheim gewoon hun duiven mogen inkorven. Ook nu aankomend weekend. Hoezo EU regels!!!!!!! Blijkbaar zijn het dus geen EU regels maar loopt Nederland weer voorop met allerlei waanzinnige regel en wetgeving waardoor liefhebbers naar hun kampioenschappen kunnen fluiten. Ook als je googled op internet naar “vogelgriep postduiven” dan is het eerste wat je leest: Postduiven hebben nog nooit vogelgriep verspreid.

Helaas we zullen een aantal weken de duiven niet mogen inkorven, hopelijk wordt het snel weer anders. Afwachten, iets anders kunnen we niet.

Charlevilles

Zaterdag 29 juni alweer de 6e Vitesse vlucht van dit seizoen vanuit Charleville over een afstand van 328 km.

Dit keer hadden we 30 duiven ingekorfd, en wel 9 doffers en 21 duivinnen. Het weer was goed op de zaterdag en er kon dan ook reeds om 8.00 uur worden gelost. De lossing verliep goed. De wind kwam dit keer uit het NO dus de eerste duiven zouden rond de 75 km per uur gaan vliegen. Al met al dus bijna 4,5 uur vliegen voor een Vitesse vlucht.

Dit keer kwam de jaarling duivin 23-9037081 als eerste aanvliegen. Ze vloog in één streep naar het hok en verspeelde daardoor geen seconden. Ze werd geconstateerd op 12.27,15. Daarna moesten we best lang wachten op onze 2e duif en dat was de 2 jarige doffer 22-8162046. Deze werd geklokt om 12.31,52. Daarna kwamen ze redelijk goed af.

In de vereniging kwamen we dit keer op de 1e plek terecht (zie uitslag), het scheelde niet veel maar net voor de Comb. Oude Lashof en Gerald Spitshuis.

Verder hadden we 20 van de 30 ingekorfde duiven in de prijs, een mooi percentage van 67%.

Er zijn nog 2 vluchten te gaan met de ouden duiven, komende zaterdag een midfond vlucht en volgende week de laatste vitesse vlucht.

Tot volgende week.

Chalons en Champagne

Zaterdag 22 juni stond de 4e Midfondvlucht op het programma vanuit Chalons en Champagne over een afstand van 419 km.

Helaas zoals zo vaak dit jaar was het weer op de zaterdag niet goed genoeg om te lossen. In Nederland zag het er wel goed uit maar omdat het in Noord Frankrijk regende kon er niet gelost worden. De duiven bleven dus staan tot zondag. Wederom dus een vlucht met 3 nachten mand. Zondag was het wel direct goed en er werd dan ook om 7.30 uur gelost.

Het was een GrandPrix vlucht waar afdeling 9, 10 en 11 aan meededen. Er werden dan ook ongeveer 30.000 duiven op het zelfde moment gelost. Het vertrek was goed en met een snelheid van rond de 80 km per uur zouden de eersten om goed half 1 terug zijn.

De eerste was er dan ook rond die tijd en werd geklokt om 12.41,49. Wederom de 22-8161980, de 2-jarige duivin die vorige week nog de 2e vloog van onze gehele afdeling. Daarna kwamen de duiven goed af, bijna elke minuut kwam er wel eentje aangevlogen. Uiteindelijk hadden we 24 van de 38 duiven in de prijs. Een fraai percentage van 63%

In de vereniging hadden we de 5e, 6e en 9e prijs (zie uitslag). De overwinning ging dit keer naar N. Voorhuis. Reeds de 2e overwinning van Niels dit jaar. Proficiat Niels.

In de standen op de Vitesse, Midfond en Totaal klassement staan we er overal goed bij. Ook bij het duifkampioenschap staan diverse duiven van ons goed op de ranglijst. Deze standen staan achter de uitslag van deze week.

Komende week doen we alleen mee op de Vitessevlucht. De eendaagse fond past niet bij ons in het schema.

Succes allen.

Saulieu

Ook stond er voor dit weekend een eendaagse fond vlucht op het programma. Deze ging vanuit Saulieu over een afstand van 595 km.

Ook deze duiven hadden de wind mee. We hadden er 5 ingekorfd, allemaal duivinnen. De snelheid van deze duiven lag iets lager, omdat de wind iets minder hard werd in de loop van de dag.

De lossing was om 09.30 uur en de duiven hadden een goed vertrek. De 1e duif werd geklokt om 15.12,01. De overige 4 kwamen redelijk snel na de eerste duif thuis. De 1e duif kwam terecht op plek 5 van de uitslag. De overige 4 duiven zaten ook allemaal in de prijs. Dus 100% prijs (zie uitslag). Heel fraai.

Vincent Bonnes had op deze vlucht de 1e plek en zelfs in de gehele afdeling tegen 5402 duiven pakte Vincent de 1e plek met zijn 2 jarige duivin. Vincent proficiat, een knap resultaat.

Komend weekend staat er een Grandprix vlucht op het programma met de gehele afdeling 9, 10 en 11. Dit is een midfond vlucht en zoals het nu staat vanaf Chalons en Champagne.

We zullen zien wat het gaat worden.

 

Charlevilles

Zaterdag 15 juni alweer de 5e Vitessevlucht van dit seizoen en dit keer van uit Charlevilles over een afstand van 328 km.

Mettet stond op het programma maar omdat daar niet gelost kon worden moesten ze naar een alternatieve plaats en dat valt blijkbaar niet mee. Uiteindelijk is het Charlevilles geworden, dit betekende wel een dikke 60 km verder dan oorspronkelijk de bedoeling was. Omdat de wind best hard was en uit het ZW kwam was dit uiteindelijk een heel goed alternatief.

We hadden 38 duiven ingekorfd op deze vitessevlucht, en wel 18 doffers en 20 duivinnen.

Het was zaterdag eerst nog regenachtig maar deze regen trok door de harde wind snel weg naar Duitsland zodat er om 10.00 uur gelost kon worden. De verwachting was dat de snelheid van de duiven rond de 120 km per uur zou liggen. En zo gebeurde het ook, de eerste kwam zeer hoog aangevlogen, daardoor deed ze nog een rondje om de bomen en viel daarna op het dak in plaats van op de rennen voor het hok. Daardoor duurde het nog al met al wel 15 seconden voordat ze over de antenne liep.

Het was dit keer de 2 jarige duivin 22-8161980 die als jonge duif ook reeds een keer zeer vroeg (1e plek) in de uitslag stond. De overige duiven kwamen ook wederom goed af.

In de vereniging hadden we dit keer de 1e prijs (zie uitslag), ook in het Rayon tegen 1520 duiven stond ze op plek 1, in de gehele afdeling tegen bijna 12.000 duiven kwam ze op plek 2 terecht. Het scheelde 2 seconden met plek 1. Het zat er dus wel in maar zo gaat het ook soms, even op het dak scheelt een aantal seconden.

Verder zaten dit keer 21 van de 38 duiven in de prijs. Al met al een goeie vlucht.

Sourdun

Zaterdag 8 juni de 3e Midfondvlucht van dit jaar, de losplaats zou Arcis sur Aube over een afstand van 450 km zijn, maar omdat deze losplaats niet beschikbaar was werd er uitgeweken naar Sourdun over een afstand van 495 km.

Een beste midfondvlucht dus, maar omdat de wind uit het ZW kwam moet het voor de duiven goed te doen zijn. We hebben daarom dan ook 40 duiven ingekorfd, dit keer 17 doffers en 23 duivinnen. Eindelijk eens een keer een weekend waar je op vrijdag al kunt zeggen dat de duiven op tijd gelost worden. Het weer zag er voor de gehele zaterdag goed uit, mooie heldere luchten en de temperatuur niet te hoog.

De duiven werden gelost om 7.15 uur. De eerste 150 km was het bijna windstil zodat de snelheid rond de 80 km per uur zou zijn en de laatste 345 km zouden ze de wind een beetje mee hebben waardoor de snelheid dan omhoog gaat naar bijna 100 km per uur. Het werd voor onze duiven een hele mooie vlucht, ze kwamen dit keer geweldig terug van een midfondvlucht van 495 km.

De 1e duif, de 22-8162035 werd geklokt om 12.40,41. Mooi op tijd. De 2e en 3e duif kwamen er best vlot achteraan en werden geklokt om 12.42,36 en om 12.42,54. Dit waren de jarige duivinnen 23-9037033 en de 23-9037108. De eerste 3 duiven zijn afkomstig uit de bloedlijnen van Ad Schaerlaeckens, Gebr. Leideman en ons eigen oude Heremans soort. Mooi dat ook duiven uit de nieuwe lijnen het goed beginnen te doen.

De overige duiven kwamen daarna ook super goed terug. De eerste 31 duiven hadden dan ook allemaal prijs, wederom een mooi percentage van 78%.

In de vereniging stonden onze duiven op plek 1, 2 en 3 (zie uitslag). In het rayon tegen 1743 duiven kwamen ze op plek 2, 3 en 4 te staan. Een heel fraai resultaat.

Komend weekend zijn er 2 vluchten, een Vitessevlucht en een Eendaagse fondvlucht. Zoals het nu is zullen de meeste duiven mee gaan op de Vitesse vlucht en een aantal op de Eendaagse fond vlucht.

Succes allemaal met de voorbereidingen.

Duffel

Zaterdag 1 juni 2024 stond Charleville op het programma. De 4e vitessevlucht van dit jaar.

Voor de zoveelste keer dit jaar waren de voorspellingen van het weer niet geweldig. Daarom werd er geadviseerd om een vlucht te doen meer naar het westen van België. Dit keer gingen de duiven naar Bierges. Op zaterdag was het weer dusdanig dat er niet gelost kon worden en er werd besloten om iets dichterbij te komen en vanuit Duffel op zondag een vlucht te hebben. Ook op zondag was het niet geweldig maar er kon toch uiteindelijk om 11.15 uur gelost worden.

Er waaide een Noord tot Noord Westen wind. Het zicht was over de gehele vlieglijn goed en het zou een mooie vlucht kunnen worden. De eerste duiven werden rond 14.00 uur verwacht.

We hadden 44 duiven mee gedaan en wel 20 doffers en 24 duivinnen. Dit keer werd het een hele fraaie vlucht voor onze duiven. Ze kwamen geweldig terug. De 1e duif werd geklokt om 14.00,44, een jarige duivin, de 23-9037057, altijd mooi dat jarige duiven het ook goed doen.

Daarna kwamen ze heel vlot terug, binnen 10 minuten na de eerste waren er reeds 24 de antennes gepasseerd. Ze kwamen dit keer ook eindelijk een keer allemaal van de goeie richting. Dit komt natuurlijk ook hoofdzakelijk door de NW wind.

In de vereniging hadden we de 2e, 3e 6e en 7e duif (zie uitslag), in het rayon tegen 2.208 duiven hadden we de 4e, 6e, 12e en 13e duif. Dus 4 duiven bij de eerste 13 tegen 2.208 duiven. Bijzonder goed. Verder waren we blij dat dit keer ook de doffers er waren, het ging bijna om en om. Dan weer een duivin en dan weer een doffer.

Ook het prijs percentage was heel hoog en bedroeg 80%. (44 mee en 35 in de prijs)

Al met al een een perfecte vlucht. In de vereniging ging de winst dit keer naar Peter Wolbers, heel mooi gedaan Peter en proficiat met deze 1e prijs.

Komend weekend een midfondvlucht. Donderdag avond wederom inkorven, zoals het nu lijkt doen we er 40 mee. Hopelijk knapt het weer wat op en blijft de wind in de Westhoek zitten zodat we mooie frisse luchten krijgen met goede zichten.

Succes iedereen.

Chalons en Champagne

Zaterdag 25 mei de 2e Midfondvlucht van dit seizoen vanuit Chalons en Champagne over een afstand van 419 km.

Dit keer 40 duiven mee. Dit waren 16 doffers en 24 duivinnen.

Wederom was het weer niet geweldig maar gelukkig werd het in de loop van de dag steeds beter zodat er om 12.45 uur gelost kon worden. De duiven hadden een goed vertrek. De snelheid van de eerste duiven zou rond de 85 km per uur gaan liggen. De eerste duif werd dan ook geklokt om 17.37,50.

In de vereniging hadden we dit keer de 8e, 9e en 11e duif. Vincent Bonnes had de 1e van de vereniging (zie uitslag). Vincent proficiat. We hadden wel 25 van de 40 duiven in de prijs. Een mooi percentage van 63%.

Komende week een Vitesse en een Eendaagse Fond vlucht. We zullen mee doen aan beide vluchten.

Succes allemaal met de voorbereidingen.

Dizy le Gros

Zaterdag 11 mei de 1e midfondvlucht van dit jaar vanuit Dizy le Gros over een afstand van 368 km.

We hadden er wederom 50 ingekorfd, exact dezelfde duiven dan vorige week. Met een NO wind en voor het eerst warme temperaturen zou het geen gemakkelijk vluchtje worden.

De lossing was om 08.15 uur en met een snelheid van rond de 70 km per uur zouden de eerste duiven rond half 2 arriveren. En iets later dan gedacht kwamen de eerste 2 duiven aangevlogen. Dit waren onze 2e en 3e getekende duiven. Als eerste ging de 20-1176084 over de antenne op 13.36,59 en als tweede was het de 20-1176002 op 13.37,05. Allebei duivinnen.

Daarna kwamen de duiven redelijk af voor zo’n pittig vluchtje. De 20-1176084 heeft nu reeds 4 kopprijzen gevlogen en staat bovenaan bij het Duifkampioenschap.

In het rayon hadden we 35 van de 50 duiven in de prijs, een fraai percentage van 70%. Zo blijkt maar weer dat de duiven het bij andere liefhebbers nog moeilijker hadden dan bij ons.

De 1e plek in de vereniging was dit keer voor Gerald Spitshuis (zie uitslag). In het rayon behaalde deze duif een hele fraaie 3e plek. Gerald proficiat.

Komende week wederom naar Dizy le Gros. Zoals de verwachtingen nu zijn wederom een wind uit het ZO. Helaas maar het is niet anders.

 

Succes iedereen.

Marche

Zaterdag 4 mei alweer de 3e Vitessevlucht vanuit Marche over een afstand van 261 km.

We hadden 50 duiven in concours en wel 23 doffers en 27 duivinnen. Helaas was het weer ZO wind waardoor de duiven via de west kant de afdeling binnen komen en dan is het moeilijk om vroeg in de uitslag te komen. En als je dan ook nog leest op de site van de afdeling dat de duiven een matig vertrek hadden dan wordt het geen gemakkelijke vlucht voor de duiven. Ze waren ook best vroeg gelost om 8.15 uur. De losplaats Marche is niet echt ruim opgezet zodat de vrachtwagens (5*) bijna naast elkaar staan om te lossen. En dat met ruim 25.000 duiven tegelijk los. Zoals te zien was op het filmpje van de lossing was er ook best veel bewolking aanwezig op de losplaats, dus van een frisse open lucht was geen sprake, helaas.

De eerste duif werd bij ons geklokt om 11.24,28, dit was dit keer de 4-jarige duivin 20-1176084. Deze duivin staat nu ook bovenaan in het duifkampioenschap in de vereniging. Zij vliegt elk jaar minimaal een aantal kopprijzen en ook wel in totaal 10 prijzen per jaar. Een knappe prestatie van een 4-jarige duivin.

Daarna kwamen de duiven redelijk af maar niet echt goed. Dat de lossing niet goed is geweest was dan nu ook wel te zien. Andere liefhebbers moesten soms een kwartier wachten of zelfs nog langer op de 2e duif. Binnen een half uur waren er 27 terug van de 50, een redelijk prijs percentage van 54% (zie uitslag)

In de vereniging was het dit keer Koen Seiger die met de eer ging strijken en op de 1e plek terecht kwam. Een mooie vroege duif die in het Rayon een 6e plek veroverde. Koen proficiat. Super gedaan.

Komend weekend de 1e midfond vlucht vanuit Dizy le Gross over een afstand van 368 km. Zoals de vooruitzichten nu zijn komt de wind dan uit het Noorden. Dat wordt dan een compleet andere vlucht. Kopwind en een snelheid van rond de 75 km per uur zodat de eerste duiven er 5 uur over doen. Hopelijk wordt er niet te vroeg gelost. Even wachten tot dat de nevel is opgelost en dan rond een uur of 9.00 uur hopelijk een goed vertrek.

Succes allen met de voorbereidingen.