Bierges

Op zaterdag 6 augustus stond Bierges over een afstand van 242 km op het programma.

We hadden 40 duiven ingekorfd. 21 jonge doffers en 19 jonge duivinnen. Het weer was goed en de duiven werden dan ook gelost om 08.00 uur bij een kalme NO wind.

Voor een vroege duif moesten we rond 11.03 zitten, tenminste dat hadden we uitgerekend nadat de eerste duiven in het zuiden en westen van de afdeling waren gevallen. Als er dan exact om 11.00 uur de eerste komt aangevlogen dan is dat wel een bijzondere vroege duif. Het was de 22-8161984 duivin die als een streep naar beneden achter onze lokduif aan ging. Sneller dan dit kon niet. Ze werd dan ook geklokt om 11.00,10. We hebben deze duif direct gemeld op de meldingssite en ze kwam bovenaan te staan in de afdeling Noord tegen een dikke 9.000 duiven.

Omdat het een vroege duif was moesten we logischer wijs lang wachten op onze 2e duif. Deze werd geklokt op 11.05,53. Daarna kwamen ze goed terug. Bij het maken van de uitslag kwamen onze duiven op plek 1 en plek 2 terecht in onze sterke vereniging (zie uitslag). Verder hadden we 23 van de 40 ingekorfde duiven in de prijs. Een fraai percentage van 58 %

Nu was het even wachten totdat alle verenigingen hadden ingestuurd om te zien of ze daadwerkelijk op plek 1 zou blijven staan in het Noorden van onze gehele afdeling. En dat was het geval. Een mooi verhaal werd nog geplaatst op onze site van “Hart van Twente”

https://cc4hvt.nl/gebroeders-van-langen-raken-de-tel-kwijt-en-winnen-de-wedvlucht-bierges-van/

Komend weekend is alles afgelast in verband met de hitte die er momenteel heerst in het westen van Europa. Het is ook niet te doen om deze temperaturen duiven te vervoeren en een verantwoorde lossing te doen. Gelukkig heeft het NPO het hitteprotocol goed nageleefd.

Hopelijk slaat het weer de komende week om en worden er weer normale temperaturen verwacht in Nederland. We zullen zien komende week.

Succes en tot volgende week.

Tongeren

Zaterdag 30 juli stond Tongeren op het programma voor de jonge duiven. Dit over een afstand van 199 km.

We hebben er 45 ingekorfd en wel 23 jonge doffers en 22 jonge duivinnen.

Voor de zoveelste keer was er een kalme wind uit het NW zodat de snelheid van de eerste duiven rond de 85 zou gaan liggen. De duiven werden om 09.45 uur gelost en hadden een goed vertrek.

Om 12.08,31 hebben we onze 1e duif geconstateerd, het was dit keer de 22-8161977. Daarna moesten we bijna 3 minuten wachten op onze 2e en volgende duiven. Daarna kwamen ze heel goed terug maar de eerste duiven waren net niet vroeg genoeg voor echt vroege duiven in de uitslag. We hadden dit keer de 6e, 12e, 13e duif in de vereniging. (zie uitslag).Het prijs percentage was wederom goed, we hadden 31 van de 45 duiven in de prijs, een fraai percentage van 69%.

Komende week wordt het voor het eerst een afdelingslossing. We losten altijd nog alleen met Noord maar nu komt Zuid er ook bij. De losplaats voor komende zaterdag is Bierges over een afstand van 240 km. De wind zal waarschijnlijk uit het N waaien waardoor ze er toch al snel een 3,5 uur over zullen vliegen.

Succes allen en tot volgende week.

Weert

Zaterdag 23 juli stond Weert op het programma voor de jonge duiven over een afstand van 151 km.

We hadden er 50 ingekorfd. Er werd ‘s morgens even gewacht met het lossen tot dat de zichten goed waren en om 08.30 uur was het zover en gingen de duiven de lucht in.

Wat ons wel verbaasde is dat de duiven werden gelost met de wagens zo opgesteld dat ze met het lossen tegen elkaar aan vliegen, als we dat zien vragen we ons altijd weer af waarom er zo gelost moet worden. Zoek een losplaats in de buurt waar de vrachtwagens achter elkaar kunnen staan en de duiven genoeg ruimte hebben om goed te beginnen aan de vlucht.

De duiven zouden naar verwachting er een kleine 2 uur over doen. En dat gebeurde ook, de 1e duif werd geklokt om 10.24,45. Deze was mooi op tijd omdat er verder in de buurt nog geen meldingen waren. De volgende duiven kwamen daarna ook best goed terug. Binnen 10 minuten waren er reeds 17 over de antenne gegaan.

Bij de meeste liefhebbers ging het redelijk goed, toch waren er ook deze week weer liefhebbers waarvan de duiven slecht terug kwamen. Blijft altijd weer vreemd waarom ze bij de ene liefhebber wel goed afkomen en bij de andere wat minder.

Bij het maken van de uitslag bleek ook maar weer dat de eerste duiven het best goed gedaan hadden. We hadden de 1e, 2e 4e en 5e plek in de vereniging (zie uitslag). In het rayon hadden we nu ook weer de 1e plek tegen 1633 duiven, en verder de 4e, 7e en 8e plek in het rayon. Dus alle 4 zeer vroege duiven.

De 1e plek in het rayon was dit jaar voor de 3e keer. Een mooie reportage hiervan staat op “hart van Twente CC4” Zie onderstaande link.
https://cc4hvt.nl/tophok-gebr-van-langen-levert-nieuwe-topprestatie-nu-op-weert-jonge-duiven-van-23-juli-2022/

Verder hadden we weer een fraai prijs percentage van 60% (30/50)

Komende week staat Tongeren op het programma over een afstand van 199 km.

Succes allen en tot volgende week.

Weert

Ook was dit weekend de start met de jonge duiven. Altijd spannend hoe dat zal verlopen. We hebben de jonge duiven dit jaar zelf 12 keer afgericht. Daarna 2 keer met de afdeling mee voor een test vlucht en dan zaterdag 16 juli het begin van de echte vluchten. We zijn ongeveer met 80 jonge duiven begonnen (begin april) en hebben er nu 57 ingekorfd.

De jonge duiven werden gelost in Beek en Donk om 9.00 uur. Deze duiven hadden in hoofdzaak te maken met een N wind. De snelheid zou daarom zo rond de 75 km er uur gaan bedragen.

De 1e duif werd bij ons geklokt om 10.39,38. Op voorhand was al duidelijk dat dit een zeer vroege duif zou zijn. De 2e duif kwam er vlot achteraan en de overige duiven kwamen redelijk goed terug. We stonden lang bovenaan in de afdeling tegen meer dan 15.000 duiven maar uiteindelijk ging de winst naar de heer Vasterink uit Hengelo, die 2 zeer vroege duiven had. Onze 1e duif, de 22-8162031 werd 3e tegen 15.201 duiven. De 2e duif, de 22-8161996 werd 7e in de afdeling tegen 15.201. Beide super prestaties en dat op de 1e jonge duiven vlucht.

In de vereniging hadden we de 1e en 2e plek (zie uitslag), verder zaten 40 van de 57 ingekorfde duiven in de prijs. Een mooi percentage van 70%.

Uiteindelijk hadden ‘s avonds 52 van de 57 duiven hun thuis honk terug gevonden. Hopelijk blijven de komende weken de verliezen klein zodat we met een mooi aantal jonge duiven de overige vluchten kunnen spelen.

Succes met de voorbereidingen en komend weekend staat voor de jonge duiven Weert op het programma over een afstand van 150 km.

Dizy le Gross

Zaterdag 16 juli alweer de laatste midfond vlucht van dit seizoen. Voor de oude duiven zit het er voor dit jaar op. Ze hebben het bijzonder goed gedaan. Bij bijna alle vluchten hadden we veel vroege duiven en het prijspercentage was wekelijks zeer hoog. Al met al zijn we daar dit tevreden over.

Op Dizy le Gross hadden we 30 duiven ingekorfd, en wel 14 doffers en 16 duivinnen. De lossing was om 08.15 uur. De wind kwam dit keer in hoofdzaak uit het NO.

Om 13.17,38 hebben we onze 1e duif geklokt, wederom de 21-1598206 die reeds meerdere keren vroeg in de uitslag stond. De 2e duif was de 20-1176083 die reeds 2 keer een 1e vloog in de verenging. De duiven kwamen redelijk goed terug. Binnen een uur nadat de eerste er was waren alle duiven thuis.

In de vereniging hadden we de 2e, 3e, 10e, 11e, en 12e plek (zie uitslag). Verder hadden we in het Rayon 24 van de 30 duiven in de prijs, wederom 80%. De 1e plek ging dit keer naar G. Spitshuis. Gerald proficiat.

Zoals de standen nu zijn hebben we bij zowel het aangewezen als het onaangewezen kampioenschap de 1e plek behaald in de vereniging. In het rayon en afdeling staan we er ook overal goed voor. De eindstanden hiervan komen we later wel op terug.

Quievrain

Zaterdag 9 juli alweer de laatste vitessevlucht vanuit Quievrain over een afstand van 313 km.

We doen wekelijks nog een mooi aantal duiven mee, dit keer waren het er 28 en wel 12 doffers en 16 duivinnen. Bijna allemaal duiven die van de voorgaande 12 vluchten minimaal 10 prijzen hebben gevlogen. Eén duivin is er die nog niet gemist heeft, daarna een aantal (8) die 11 prijzen hebben en de overige bijna allemaal 10 prijzen.

De duiven werden gelost om 07.15 uur, best vroeg maar de zichten en luchten waren goed om ze reeds vroeg te lossen. De wind kwam dit keer uit het Zuiden, een kalm briesje waardoor de snelheid voor de eerste duiven rond de 90 zou zijn. Om 10.53,55 werd dan ook de 1e duif geklokt, het was dit keer de jarige doffer 21-1298237. We zagen hem niet aankomen maar ging toch vlot naar beneden. Als 2e duif werd wederom de 21-1598225 geklokt om 10.55,06, deze duivin heeft al meerdere kopprijzen op de Vitesse gevlogen en zit er nu ook weer goed bij. Als 3e duif was de 2-jarige duivin 20-1176084 die bijna wekelijks in de kop van de uitslag te vinden is, zij werd geklokt om 10.56,06. Alle 3 vroege duiven.

De overige duiven kwamen daarna super goed terug. Een dikke 20 minuten nadat de 1e duif er was waren er reeds 24 van de 28 over de antenne gegaan. Later bleek dat deze 24 alle in de prijs zaten. Dit keer wel een heel fraai percentage van 86%.

Verder pakten we in de vereniging de 1e, 2e en 3e plek (zie uitslag). Een prestatie die er mag wezen. En dat op de laatste vitessevlucht. De aangewezen duiven kwamen als 4e en 5e over de antenne. Dit hadden we nodig om bij de eersten in de Afdeling te eindigen op het aangewezen vitesse kampioenschap.

Nu de eindstanden er zijn (compuclub) zien we dat we 1e aangewezen Vitesse kampioen in de gehele afdeling 9 zijn geworden. Een fantastisch resultaat van onze duiven. Bij het onaangewezen kampioenschap staan we op een keurige 5e plek in de Afdeling 9. Allebei kampioenschappen met zeer hoge punten aantallen. Daarmee worden de vitesse vluchten op een waardige manier afgesloten.

Komende week dan ook reeds de laatste midfond vlucht van dit seizoen vanuit Dizy le Gross.

Succes met de voorbereidingen en tot volgende week.

Chalons en Champagne

Zaterdag 2 juli een midfondvlucht vanuit Chalons en Champagne over een afstand van 419 km. Dit keer in totaal 30 duiven, 11 doffers en 19 duivinnen.

Wederom was het weer goed te noemen. Goede zichten met een kalme wind uit het zuiden. Het was een lossing tezamen met afdeling 10 en 11. In totaal ongeveer 25.000 duiven.

De eerste duif haalde bij ons een snelheid van 93 km per uur. Het was de 2-jarige doffer 20-1176005 die als eerste over de antenne ging. Deze doffer vloog reeds meerdere kopprijzen en is een half broer van de 19-1338264. De duiven kwamen goed af en alle 30 duiven waren snel terug. Een mooi vluchtje. De 20-1176005 had dit keer de 1e plek in de vereniging. In het rayon hadden we 20 van de 30 duiven in de prijs. Een mooi percentage van 67%. Verder hadden we de 5e en 6e plek in de vereniging (zie uitslag).

Komende week de laatste vitessevlucht, zoals het er nu staat vanuit Quievrain over 315 km.

Verder hebben we dinsdagmorgen voor het eerst met de jonge duiven mee gedaan met de afdeling. Deze werden gelost in Kalkar over een afstand van 77 km. De eersten waren binnen het uur terug. We hadden er 59 ingekorfd en deze waren bijna allemaal terug. Een mooi oefenvluchtje voor de jonge duiven.

Succes en tot volgende week.

Marche

Zaterdag 25 juni alweer de 6e Vitesse vlucht van dit seizoen vanuit Marche over een afstand van 258 km.

We hadden er dit keer 32 ingekorfd en wel 12 doffers en 20 duivinnen.

Marche is wederom een mooi losplaats midden in de Ardennen. De weersvooruitzichten waren goed en die kwamen ook gelukkig uit. De duiven werden gelost om 07.15 uur met een kalme ZW wind. We hadden verwacht dat ze tegen de 100 aan zouden vliegen maar doordat de wind aanwakkerde kwamen de snelheden hoger te liggen.

Om 09.44,05 werd onze eerste duif geklokt. We hadden haar totaal niet zien aankomen maar in één keer zat ze op de klep voor het hok. Waarschijnlijk is ze zeer hoog geweest zodat ze er een beetje overheen is gegaan en we haar niet zagen aankomen. De 3 jarige duivin 19-1338391 was dit keer voorop. Zij heeft zich de laatste weken aangepaart met een andere doffer en blijkbaar had ze daardoor genoeg motivatie om snel huiswaarts te gaan.

Daarna moesten we 3 minuten wachten op de 2e duif maar daarna kwamen ze achter elkaar. We hadden dit keer de 1e in de vereniging en een 4e plek in het Rayon, een knappe prestatie van deze 19-1338391 (zie uitslag).

Verder hadden we 10 duiven bij de eerste 18 in onze eigen sterke vereniging. In de standen op de Vitesse staan we er goed voor.

Komende week wederom een Midfondvlucht vanuit Chalons en Champagne.

Succes iedereen.

 

Arlon

Zaterdag 18 juni de 4e midfondvlucht van dit seizoen. Doordat het hitteprotocol van toepassing was werden de duiven niet op donderdag maar op vrijdagavond ingekorfd.

De losplaats werd gewijzigd naar Arlon over een afstand van 306 km.

Helaas werd het door het warme weer en de slechte lucht de minste vlucht tot nu toe. Doordat de wind toch nog uit het ZW kwam hadden we verwacht dat het mee zou vallen maar nu blijkt maar weer dat duiven slecht tegen extreme hitte en de daarmee wazige, heiige lucht kunnen. Het oriëntatie vermogen wordt dan direct een stuk minder. Het verloop was dan ook zeer slecht en dit was bij bijna alle liefhebbers het geval en tevens bij alle afdelingen in Nederland.

De eerste duiven haalden ongeveer 90 km per uur maar het duurde wel erg lang dat de duiven terug kwamen. We moesten zelfs 10 minuten wachten op onze 2 duif nadat de 1e duif er was.

De 1e duif was de 2-jarige doffer 20-1176063, een goeie doffer maar als deze op kop komt dan weet je al dat het een vreemd vluchtje zal worden. Deze doffer vloog een 2e in de vereniging en in het rayon toch nog een 6e plek, op zich best fraai (zie uitslag).

Verder hadden we 17 van de 37 duiven in de prijs. Niet verkeerd maar dat kun je met zo’n vlucht verwachten.

Komende week een vitessevlucht vanuit waarschijnlijk Bierges. Het wordt wederom warm maar hopelijk valt het mee.

Succes en tot volgende week.

Quievrain

Zaterdag 11 juni 2022 alweer de 5e Vitesse vlucht van dit seizoen. De duiven zouden naar Arlon (dicht bij Luxemburg) gaan maar door de verwachting dat het daar zaterdag morgen niet al te best gesteld zou zijn met het weer hebben ze de losplaats gewijzigd in Quievrain.

We hadden er dit keer 39 mee en wel 16 doffers en 23 duivinnen.

Er werd keurig gewacht met lossen tot dat de bewolking weg was en het zicht goed was. 10.00 uur was het zover en werd er gelost. De duiven hadden een super vertrek. Doordat de wind uit het ZW kwam zouden de snelheden bijna tegen de 100 aan gaan. En die voorspelling kwam uit.

Om 13.14,35 werd de 1e duif geklokt, het was wederom de 21-1598206 die als eerste over de antenne ging. We hadden uitgerekend dat we rond 13.15.00 uur moesten zitten voor een vroege duif en als je er dan eentje klokt op 13.14,35 dan weet je dat het een vroege duif is. De 21-1598206 was vorige week ook reeds het eerste op het hok en zal de motivatie wel goed hebben om vroeg thuis te komen. Vorige week vloog deze doffer reeds een 3e van de vereniging. We moesten 2 minuten wachten op de 2e duif, de 20-1176070 een 2 jarige duivin die het nu voor het 2e jaar ook zeer goed doet. Daarna kwamen de duiven zeer snel achter elkaar en binnen een kwartier waren er reeds 25 geconstateerd.

De 21-1598206 vloog dit keer de 1e plek in de vereniging, met verder een 4e, 7e en 8e plek in de vereniging (zie uitslag). Een mooi resultaat met deze 4 duiven zaten we ook mooi vroeg in het Rayon zodat we weer een mooi punten aantal kregen op deze vlucht. Verder hadden we 27 van de 39 duiven in de prijs waardoor het prijs percentage op bijna 70% uitkomt. Nog steeds een fraai percentage.

Komende week worden er tropische temperaturen verwacht met meer dan 30 graden. De lossing staat nu gepland in Chalons en Champagne over een afstand van 419 km.

Succes allen.