Nanteuil

Zaterdag 10 september stond Troyes op het programma als laatste jonge duiven vlucht van dit jaar. Deze vlucht telde alleen nog in de afdeling voor het jonge duiven kampioenschap. In de vereniging en het rayon zijn kampioenschappen reeds verdeeld.

Omdat de duiven vorige week niet super terug kwamen hebben we er deze week maar 7 uitgezocht om op deze laatste vlucht te spelen. Deze 7 duiven zaten vorige week nog redelijk goed in de prijzen.

Op zaterdag was het slecht weer in België en Noord Frankrijk en daarom werd al snel besloten de vlucht uit te stellen naar de zondag. Zaterdagavond werd al besloten om de duiven van Troyes naar Nanteuil te vervoeren. Daar waren de vooruitzichten om te lossen voor de zondag beter dan in Troyes. Op zondag was er eerst ook nog dikke mist maar uiteindelijk kon er om 12.20 uur gelost worden in Nanteuil.

Nanteuil is voor ons 460 km en dan bij een veranderlijke wind zou dat betekenen dat de duiven tegen de avond weer thuis waren. We moesten dit keer heel lang wachten voordat we een duif terug hadden. Om 19.25,09 werd deze duif geklokt. Bijna een uur nadat de eerste duiven van andere liefhebbers thuis waren. Dit was dan ook maar de enige duif die op zondag terug kwam. Op maandag kwamen er nog 5 bij zodat uiteindelijk er 6 van de 7 terug zijn gekomen.

In de uitslag was 1 duif van ons terug te vinden (zie uitslag). Dit keer ging de overwinning naar Vincent Bonnes, die de duiven super terug kreeg. Vincent proficiat.

Het zit er op voor dit jaar. We hebben een super goed seizoen gehad met heel veel overwinningen en mooie reeksen vroege duiven. De duiven mogen nu uitrusten en moeten zorgen dat ze goed door de rui komen.

De diverse eindstanden zullen over een tijdje wel geplaatst worden.

Bierges

Zaterdag 3 september de voorlaatste jonge duivenvlucht van dit jaar vanuit Bierges over een afstand van 242 km.

We hadden 20 jonge duivinnen mee gedaan. Ze hadden goed getraind en dan hoop je dat er een aantal vroege duiven komen. De wind kwam uit het Oosten tot Zuid Oosten en dan wordt het bijna altijd een moeilijke vlucht. Zo ook dit keer.

De 1e duif werd bij ons geklokt om 12.06,48 en de 2e duif om 12.11,15 uur. Dit was wel één van onze aangewezen duiven. Helaas waren het geen super vroege duiven. In de uitslag kwamen ze op plek 10 en 15 terecht. Ook onze 3e duif was een aangewezen duif. Daarmee waren de punten weer binnen (zie uitslag).

Onze 22-8162998 is op de 1e plek terecht gekomen in het Rayon als beste jonge duif. Een knappe prestatie van deze duivin.

De jonge duiven hebben het dit jaar heel goed gedaan. We hebben in de vereniging en ook in het Rayon op zowel het onaangewezen als het aangewezen kampioenschap de 1e plek behaald.

Komende weekend staat er nog een Sector vlucht vanuit Troyes op het programma. Dat zal de laatste vlucht van dit seizoen zijn.

Succes en tot volgende week.

Morlincourt

Zaterdag 27 augustus stond Morlincourt op het programma over een afstand van 414 km.

De zomer duurt maar voort in Nederland en met de temperaturen van de afgelopen weken met steeds maar weer meer dan 30 graden werd het trainen van onze jonge doffers steeds minder. Deze duiven trainen ‘s middags van 17.00 uur tot 18.30 uur. De conditie gaat dan snel achteruit en daarom hebben we besloten deze niet meer in te korven op Morlincourt. De duivinnen trainden nog redelijk goed, deze worden ‘s morgens los gelaten van 8.00 uur tot ongeveer 10.30 uur.

Om dat ook de vooruitzichten met een N-wind een zware vlucht in het vooruitzicht stelden hebben we maar 10 duivinnen uitgezocht met de hoop op een mooie uitslag.

Zaterdag was het redelijk goed duivenweer en ze werden gelost om 08.15 uur.

De snelheid van de eerste duiven lag rond de 70 km per uur. Ze zouden er dan ongeveer 6 uur over vliegen.

Om 14.31,41 werd de 1e duif bij ons geconstateerd, vlot daarachter aan om 14.32,48 reeds de 2e duif. Ook de overige duiven kwamen bijzonder goed terug. We hadden best snel 8 van de 10 duiven geconstateerd.

De 1e duif van ons kwam uiteindelijk terecht op de 7e plek in de vereniging, de 2e duif werd 9e. De eerste 5 plekken in de vereniging waren dit keer voor de Comb. Oude Lashof. Frans en Riet proficiat met deze super uitslag van jullie. Bij de eerste 3 waren ook reeds 2 aangewezen duiven, dus de punten voor deze vlucht waren binnen.

Alle 8 duiven die we geconstateerd hadden kwamen mooi in de uitslag terecht (zie uitslag). We werden hierover nog door de afdeling gebeld met de mededeling dat we 1e in de gehele afdeling 9 waren geworden als “Grootmeester in het Hokprestatie” Daar zal een mooi verhaal van in het Spoor der Kampioen van komen.

Ook in de diverse standen staan we er goed voor met de jonge duiven alsmede het snelheidskampioenschap in de gehele Afdeling 9.

Komend weekend staat Bierges op het programma. Beide vluchten, zowel de jonge duiven als de natoer duiven worden in Bierges gelost. Zoals het er nu voorstaat doen we op beide vluchten mee maar zullen we op beide vluchten ongeveer 10 duivinnen spelen. Voor de jonge doffers is het dit jaar goed geweest, die hebben de nodige vluchten gehad en mogen uit rusten voor dit jaar.

Succes allemaal en tot volgende week.

Dizy le Gros / Beek en Donk

Dizy le Gros

Zaterdag 20 augustus alweer de 5e jonge duiven vlucht van dit jaar vanuit Dizy le Gros over een afstand van 368 km.

We hadden 37 duiven ingekorfd. Een fraai aantal om mee te spelen. Omdat het ‘s morgens niet direct goed was moest er gewacht worden tot 11.15 uur om te lossen.
De 1e duif werd geklokt om 15.49,30 uur, deze was weer mooi op tijd. Het was de 22-8162024 duivin. Vlot daarachteraan kwam de 2e duif en zij werd geklokt om 15.50,23.
De 3e en 4e duif kwamen ook vlot terug maar daarna ging het niet echt heel vlot meer. De afstand begint nu wel te tellen.

We hadden de 2e, 3e en 6e duif van de vereniging en deze pakten ook in het rayon met 7 verenigingen de 2e en 3e plek (zie uitslag). Een super prestatie.

Ondanks het trage verloop zijn er toch weer 34 van de 37 duiven thuis gekomen. Deze hebben nog een aantal vluchten tegoed.

Beek en Donk

Ook was deze zaterdag de 1e Natoervlucht van dit seizoen vanuit Beek en Donk over een afstand van 127 km.

We hadden nog 5 jonge duiven die later terug waren gekomen en die we nu gespeeld hebben.

Deze duiven werden gelost om 10.50 uur. Om 12.25,00 werd de eerste geklokt en de 2e was er om 12.26,31.
Beide mooie vroege duiven in de uitslag. Onze 1e duif pakte nog een 3e in de vereniging (zie uitslag)

Tot volgende week.

Bierges

Op zaterdag 6 augustus stond Bierges over een afstand van 242 km op het programma.

We hadden 40 duiven ingekorfd. 21 jonge doffers en 19 jonge duivinnen. Het weer was goed en de duiven werden dan ook gelost om 08.00 uur bij een kalme NO wind.

Voor een vroege duif moesten we rond 11.03 zitten, tenminste dat hadden we uitgerekend nadat de eerste duiven in het zuiden en westen van de afdeling waren gevallen. Als er dan exact om 11.00 uur de eerste komt aangevlogen dan is dat wel een bijzondere vroege duif. Het was de 22-8161984 duivin die als een streep naar beneden achter onze lokduif aan ging. Sneller dan dit kon niet. Ze werd dan ook geklokt om 11.00,10. We hebben deze duif direct gemeld op de meldingssite en ze kwam bovenaan te staan in de afdeling Noord tegen een dikke 9.000 duiven.

Omdat het een vroege duif was moesten we logischer wijs lang wachten op onze 2e duif. Deze werd geklokt op 11.05,53. Daarna kwamen ze goed terug. Bij het maken van de uitslag kwamen onze duiven op plek 1 en plek 2 terecht in onze sterke vereniging (zie uitslag). Verder hadden we 23 van de 40 ingekorfde duiven in de prijs. Een fraai percentage van 58 %

Nu was het even wachten totdat alle verenigingen hadden ingestuurd om te zien of ze daadwerkelijk op plek 1 zou blijven staan in het Noorden van onze gehele afdeling. En dat was het geval. Een mooi verhaal werd nog geplaatst op onze site van “Hart van Twente”

https://cc4hvt.nl/gebroeders-van-langen-raken-de-tel-kwijt-en-winnen-de-wedvlucht-bierges-van/

Komend weekend is alles afgelast in verband met de hitte die er momenteel heerst in het westen van Europa. Het is ook niet te doen om deze temperaturen duiven te vervoeren en een verantwoorde lossing te doen. Gelukkig heeft het NPO het hitteprotocol goed nageleefd.

Hopelijk slaat het weer de komende week om en worden er weer normale temperaturen verwacht in Nederland. We zullen zien komende week.

Succes en tot volgende week.

Tongeren

Zaterdag 30 juli stond Tongeren op het programma voor de jonge duiven. Dit over een afstand van 199 km.

We hebben er 45 ingekorfd en wel 23 jonge doffers en 22 jonge duivinnen.

Voor de zoveelste keer was er een kalme wind uit het NW zodat de snelheid van de eerste duiven rond de 85 zou gaan liggen. De duiven werden om 09.45 uur gelost en hadden een goed vertrek.

Om 12.08,31 hebben we onze 1e duif geconstateerd, het was dit keer de 22-8161977. Daarna moesten we bijna 3 minuten wachten op onze 2e en volgende duiven. Daarna kwamen ze heel goed terug maar de eerste duiven waren net niet vroeg genoeg voor echt vroege duiven in de uitslag. We hadden dit keer de 6e, 12e, 13e duif in de vereniging. (zie uitslag).Het prijs percentage was wederom goed, we hadden 31 van de 45 duiven in de prijs, een fraai percentage van 69%.

Komende week wordt het voor het eerst een afdelingslossing. We losten altijd nog alleen met Noord maar nu komt Zuid er ook bij. De losplaats voor komende zaterdag is Bierges over een afstand van 240 km. De wind zal waarschijnlijk uit het N waaien waardoor ze er toch al snel een 3,5 uur over zullen vliegen.

Succes allen en tot volgende week.

Weert

Zaterdag 23 juli stond Weert op het programma voor de jonge duiven over een afstand van 151 km.

We hadden er 50 ingekorfd. Er werd ‘s morgens even gewacht met het lossen tot dat de zichten goed waren en om 08.30 uur was het zover en gingen de duiven de lucht in.

Wat ons wel verbaasde is dat de duiven werden gelost met de wagens zo opgesteld dat ze met het lossen tegen elkaar aan vliegen, als we dat zien vragen we ons altijd weer af waarom er zo gelost moet worden. Zoek een losplaats in de buurt waar de vrachtwagens achter elkaar kunnen staan en de duiven genoeg ruimte hebben om goed te beginnen aan de vlucht.

De duiven zouden naar verwachting er een kleine 2 uur over doen. En dat gebeurde ook, de 1e duif werd geklokt om 10.24,45. Deze was mooi op tijd omdat er verder in de buurt nog geen meldingen waren. De volgende duiven kwamen daarna ook best goed terug. Binnen 10 minuten waren er reeds 17 over de antenne gegaan.

Bij de meeste liefhebbers ging het redelijk goed, toch waren er ook deze week weer liefhebbers waarvan de duiven slecht terug kwamen. Blijft altijd weer vreemd waarom ze bij de ene liefhebber wel goed afkomen en bij de andere wat minder.

Bij het maken van de uitslag bleek ook maar weer dat de eerste duiven het best goed gedaan hadden. We hadden de 1e, 2e 4e en 5e plek in de vereniging (zie uitslag). In het rayon hadden we nu ook weer de 1e plek tegen 1633 duiven, en verder de 4e, 7e en 8e plek in het rayon. Dus alle 4 zeer vroege duiven.

De 1e plek in het rayon was dit jaar voor de 3e keer. Een mooie reportage hiervan staat op “hart van Twente CC4” Zie onderstaande link.
https://cc4hvt.nl/tophok-gebr-van-langen-levert-nieuwe-topprestatie-nu-op-weert-jonge-duiven-van-23-juli-2022/

Verder hadden we weer een fraai prijs percentage van 60% (30/50)

Komende week staat Tongeren op het programma over een afstand van 199 km.

Succes allen en tot volgende week.

Weert

Ook was dit weekend de start met de jonge duiven. Altijd spannend hoe dat zal verlopen. We hebben de jonge duiven dit jaar zelf 12 keer afgericht. Daarna 2 keer met de afdeling mee voor een test vlucht en dan zaterdag 16 juli het begin van de echte vluchten. We zijn ongeveer met 80 jonge duiven begonnen (begin april) en hebben er nu 57 ingekorfd.

De jonge duiven werden gelost in Beek en Donk om 9.00 uur. Deze duiven hadden in hoofdzaak te maken met een N wind. De snelheid zou daarom zo rond de 75 km er uur gaan bedragen.

De 1e duif werd bij ons geklokt om 10.39,38. Op voorhand was al duidelijk dat dit een zeer vroege duif zou zijn. De 2e duif kwam er vlot achteraan en de overige duiven kwamen redelijk goed terug. We stonden lang bovenaan in de afdeling tegen meer dan 15.000 duiven maar uiteindelijk ging de winst naar de heer Vasterink uit Hengelo, die 2 zeer vroege duiven had. Onze 1e duif, de 22-8162031 werd 3e tegen 15.201 duiven. De 2e duif, de 22-8161996 werd 7e in de afdeling tegen 15.201. Beide super prestaties en dat op de 1e jonge duiven vlucht.

In de vereniging hadden we de 1e en 2e plek (zie uitslag), verder zaten 40 van de 57 ingekorfde duiven in de prijs. Een mooi percentage van 70%.

Uiteindelijk hadden ‘s avonds 52 van de 57 duiven hun thuis honk terug gevonden. Hopelijk blijven de komende weken de verliezen klein zodat we met een mooi aantal jonge duiven de overige vluchten kunnen spelen.

Succes met de voorbereidingen en komend weekend staat voor de jonge duiven Weert op het programma over een afstand van 150 km.

Dizy le Gross

Zaterdag 16 juli alweer de laatste midfond vlucht van dit seizoen. Voor de oude duiven zit het er voor dit jaar op. Ze hebben het bijzonder goed gedaan. Bij bijna alle vluchten hadden we veel vroege duiven en het prijspercentage was wekelijks zeer hoog. Al met al zijn we daar dit tevreden over.

Op Dizy le Gross hadden we 30 duiven ingekorfd, en wel 14 doffers en 16 duivinnen. De lossing was om 08.15 uur. De wind kwam dit keer in hoofdzaak uit het NO.

Om 13.17,38 hebben we onze 1e duif geklokt, wederom de 21-1598206 die reeds meerdere keren vroeg in de uitslag stond. De 2e duif was de 20-1176083 die reeds 2 keer een 1e vloog in de verenging. De duiven kwamen redelijk goed terug. Binnen een uur nadat de eerste er was waren alle duiven thuis.

In de vereniging hadden we de 2e, 3e, 10e, 11e, en 12e plek (zie uitslag). Verder hadden we in het Rayon 24 van de 30 duiven in de prijs, wederom 80%. De 1e plek ging dit keer naar G. Spitshuis. Gerald proficiat.

Zoals de standen nu zijn hebben we bij zowel het aangewezen als het onaangewezen kampioenschap de 1e plek behaald in de vereniging. In het rayon en afdeling staan we er ook overal goed voor. De eindstanden hiervan komen we later wel op terug.

Quievrain

Zaterdag 9 juli alweer de laatste vitessevlucht vanuit Quievrain over een afstand van 313 km.

We doen wekelijks nog een mooi aantal duiven mee, dit keer waren het er 28 en wel 12 doffers en 16 duivinnen. Bijna allemaal duiven die van de voorgaande 12 vluchten minimaal 10 prijzen hebben gevlogen. Eén duivin is er die nog niet gemist heeft, daarna een aantal (8) die 11 prijzen hebben en de overige bijna allemaal 10 prijzen.

De duiven werden gelost om 07.15 uur, best vroeg maar de zichten en luchten waren goed om ze reeds vroeg te lossen. De wind kwam dit keer uit het Zuiden, een kalm briesje waardoor de snelheid voor de eerste duiven rond de 90 zou zijn. Om 10.53,55 werd dan ook de 1e duif geklokt, het was dit keer de jarige doffer 21-1298237. We zagen hem niet aankomen maar ging toch vlot naar beneden. Als 2e duif werd wederom de 21-1598225 geklokt om 10.55,06, deze duivin heeft al meerdere kopprijzen op de Vitesse gevlogen en zit er nu ook weer goed bij. Als 3e duif was de 2-jarige duivin 20-1176084 die bijna wekelijks in de kop van de uitslag te vinden is, zij werd geklokt om 10.56,06. Alle 3 vroege duiven.

De overige duiven kwamen daarna super goed terug. Een dikke 20 minuten nadat de 1e duif er was waren er reeds 24 van de 28 over de antenne gegaan. Later bleek dat deze 24 alle in de prijs zaten. Dit keer wel een heel fraai percentage van 86%.

Verder pakten we in de vereniging de 1e, 2e en 3e plek (zie uitslag). Een prestatie die er mag wezen. En dat op de laatste vitessevlucht. De aangewezen duiven kwamen als 4e en 5e over de antenne. Dit hadden we nodig om bij de eersten in de Afdeling te eindigen op het aangewezen vitesse kampioenschap.

Nu de eindstanden er zijn (compuclub) zien we dat we 1e aangewezen Vitesse kampioen in de gehele afdeling 9 zijn geworden. Een fantastisch resultaat van onze duiven. Bij het onaangewezen kampioenschap staan we op een keurige 5e plek in de Afdeling 9. Allebei kampioenschappen met zeer hoge punten aantallen. Daarmee worden de vitesse vluchten op een waardige manier afgesloten.

Komende week dan ook reeds de laatste midfond vlucht van dit seizoen vanuit Dizy le Gross.

Succes met de voorbereidingen en tot volgende week.