Chalons en Champagne

Zaterdag 2 september was het voor ons de laatste vlucht voor de jonge duiven. We hebben er nog maar 4 mee gedaan. Deze 4 duiven zaten de vorige week nog in de prijzen.

Het zou een zware vlucht gaan worden over een afstand van 411 km. Er was een beetje wind uit het zuidoosten, die onderweg ook nog soms variabel was. Ook de temperatuur liep aardig op.

De duiven werden gelost om 9.30 uur en de 1e duif werd bij ons geconstateerd om 15.17,37. Deze was mooi op tijd. Er waren nog maar 2 duiven gemeld bij ons in de vereniging. Deze duif kwam dus fraai terecht op een 3e plek (zie uitslag).

Het was wederom de 23-9037056, deze duivin staat nu bovenaan in het duif kampioenschap van onze vereniging. Een zeer knappe prestatie. De 2e duif van ons zat ook nog goed in de prijs en belande op de 11e plek in de vereniging. De 3e en 4e duif kwamen ook zaterdag nog thuis.

Het seizoen zit er voor dit seizoen op, het is goed geweest. We geven de duiven rust zodat ze goed door de rui kunnen komen.

Als de kampioenschappen bekend zijn zullen wij deze plaatsen op de website. Voor diegene die nog wel meedoet aan de laatste vluchten, succes ermee.

Dizy le Gros

Zaterdag 26 augustus alweer de 7e jonge duivenvlucht en dit keer vanuit Dizy le Gros over een afstand van 368 km.

We hadden er dit keer 10 ingekorfd en wel 4 jonge doffers en 6 jonge duivinnen.

De duiven zijn gelost om 08.10 uur en hadden dit keer de wind mee vanuit het Zuid Westen. De 1e duif was nog redelijk op tijd en werd geklokt om 11.58,33. Daarna kwamen de duiven redelijk goed af.

Dit keer was het Vincent Bonnes die een geweldige uitslag (zie uitslag) maakte met zijn duiven. Uiteindelijk bleek zelfs dat hij de 1e had van de gehele afdeling 9 Grandprix vlucht tegen bijna 10.000 duiven. Vincent proficiat, kunnen we mooi in januari 2024 samen naar Maastricht voor de huldiging op de Olympiade.

Komend weekend volgens het programma nogmaals Dizy le Gross.

 

Mettet

Vrijdag 18 augustus stond Dizy op het programma. Gelukkig werd de losplaats gewijzigd in Mettet dit omdat de weersvoorspellingen niet best waren. Het zou in één keer zeer warm worden en de wind wederom voor de zoveelste keer vanuit het ZO waaien.

Je hoopt nog dat het allemaal mee zal vallen maar als het dan te lang duurt voordat de 1e duif er is dan weet je al dat het een lastige middag zal worden. De duiven werden gelost om 12.45 uur en de 1e duif bij ons werd geconstateerd om 17.14,20. Bijna een half uur later dan de eerste duif bij ons in de vereniging (zie uitslag). Jos Luhen had dit keer de eerste 3 duiven in de vereniging. Jos proficiat.

Gelukkig zijn bijna alle duiven weer thuis gekomen en staan er nog een paar vluchten op het programma. We zullen nog wel mee doen maar bekijken per week op welke vlucht we inkorven. (jong / natoer)

Komend weekend gaan de jonge duiven naar Dizy le Gross over een afstand van 368 km. Waarschijnlijk zullen we er 10 mee doen. De overige duiven gaan dan op de natoer.

Succes allen.

Mettet

Zaterdag 12 augustus werd er in Mettet gelost over een afstand van 278 km.

We hadden er 22 mee en wederom een wind uit het ZW. Helaas werd de vlucht uitgesteld van de zaterdag naar de zondag maar dat is dan maar niet anders. De lossing op zondag was om 8.30 uur. De snelheid van de eerste duiven zou rond de 100 km per uur liggen.

Bij ons werd de 1e duif geklokt om 11.28,26, de 2e duif om 11.30,23 en de 3e duif om 11.31,28. Hier waren reeds de 2 van de 3 aangewezen duiven bij dus de punten voor deze vlucht waren snel binnen (zie uitslag).

Voor het eerst dit seizoen met jonge duiven kwamen alle 22 ingekorfde duiven thuis. Met nog een aantal duiven die later terug zijn gekomen zitten we nu op 30 duiven. Deze duiven die later terug komen spelen we op de natoer.

Komend weekend zijn de voorspellingen niet best voor de jonge duiven. Zeer warm met temperaturen boven de 30 gragen en verder een ZO wind. Altijd lastig om dan duiven in te korven. Wordt het nog afgelast door het NPO / Afdeling? We zullen zien en doen we dan wel of geen jongen mee?

Bierges

Zaterdag 5 augustus stond Bierges op het programma over een afstand van 242 km.

Dit keer 25 mee en de lossing was reeds om 7.15 uur. De wind was rustig uit het ZW.

De eerste duiven haalden een snelheid van rond de 85 km per uur. Bij ons werd de 1e duif geklokt om 10.09,37 en de 2e duif kwam er vlot achteraan op 10.10,57.

Uiteindelijk zijn er 23 terug gekomen. In de uitslag hadden we de 10e, 11e, en 13e van de vereniging (zie uitslag).

Tongeren

Zaterdag 29 juli alweer de 3e jonge duiven vlucht van dit seizoen vanuit Tongeren over een afstand van 199 km.

We hadden er 27 ingekorfd. De vooruitzichten voor de zaterdag waren niet best maar toen het zaterdag morgen was viel het reuze mee en was het best wel goed duivenweer.
Ze werden gelost om 8.15 uur en dan met een ZW zouden ze er ongeveer 2 uur over vliegen.

De 1e werd dan ook om 10.17,06 geklokt, helaas moesten we even op onze 2e duif wachten. Deze werd geklokt om 10.21,58. Dus bijna 5 minuten en dat is voor zo’n vlucht te veel. De 1e duif werd 9e in de verening. De eerste 5 plekken waren dit keer voor de Comb. Oude Lashof, zij kregen ze ontzettend goed achter elkaar (zie uitslag). Frans en Riet proficiat.

Komend weekend staat Bierges op het programma, alweer 240 km.

Zoals nu de vooruitzichten zijn wordt het niet best, heel veel buien op de zaterdag. We zullen zien wat het weer wordt komend weekend.

Succes allen.

Weert

Zaterdag 22 juli de 2e jonge duiven vlucht vanuit Weert. Vorige week hadden we alle 52 jonge duiven ingekorfd, helaas verliep dat heel stroef en zijn er uiteindelijk 30 terug gekomen. Dus direct op de eerste vlucht een verlies van 22 duiven.

Dit heeft volgens ons meerdere oorzaken. De wind was wederom niet gunstig, deze kwam nu ook weer uit het Zuiden, terwijl de voorspellingen waren dat deze meer uit het ZW zou waaien. Daar de duiven bij het lossen altijd eerst naar het westen gaan en als ze daarna ook nog door de Zuiden wind hebben blijven ze aan de west kant van onze afdeling en vliegt de helft van de duiven door naar het Noorden van Nederland. En dan wordt het terugkomen vooral de eerste vluchten altijd moeilijk.

Verder hebben onze duiven in de maanden April en Mei niet genoeg geleerd doordat ze niet echt weg trokken van het hok, ze bleven maar rondjes om het hok draaien, dus ze hebben te weinig ervaring opgedaan.

En op de avond van inkorving, als het redelijk warm is wordt er door de afdeling besloten om de gehele vrachtwagen van beneden naar boven te vullen met volle manden. Normaal gesproken worden de bovenste 2 rijen vrij gelaten zodat er meer zuurstof en lucht aanwezig is in de vrachtwagen, helaas als het er op aan komt wordt er weer anders beslist door de afdeling. Waarom? Voor ons een groot vraagteken. Er zijn uiteindelijk maar 4.473 duiven mee gegaan in de vrachtwagen, en als er dan maximaal 6.000 mee kunnen dan hadden de bovenste 2 rijen open gelaten kunnen worden.

Maar goed nu de vlucht van deze week. Er waren een aantal jongen later in de week terug gekomen, dus we konden er dit keer 28 mee doen.

Gelukkig was het niet te warm, mooie temperatuur en een redelijke goede wind, deze kwam nu uit het ZW. Een Westen wind is nog beter voor een goeie terug komst maar ZW kan ook.

Er werd gelukkig niet te vroeg gelost, dit keer om 8.45 uur. Echt vroege lossingen zijn vaak funest voor de duiven omdat dan de lucht nog niet goed helder is en het zicht daardoor niet goed. De oriëntatie is dan vaak moeilijk voor de duiven.

De eerste duiven behaalden bijna een snelheid van 100 km per uur. Dus rond 10.20 uur zouden de eerste duiven thuis komen. En zo gebeurde het ook. Er vloog om 10.19 uur een koppeltje van ongeveer 15 duiven heel hoog over ons heen richting Denekamp. Daar gingen er 3 vanaf, omdat ze heel hoog waren duurde het wel een rondje of 4 voordat ze beneden waren.

Met de lokduif erbij gingen ze toch nog vrij snel op de ren en antenne zitten. Ze werden alle 3 geklokt op 10.20 uur en een aantal seconden.

De overige duiven kwamen dit keer in tegenstelling tot vorige week redelijk goed af, uiteindelijk zijn er 27 van de 28 teruggekomen. Met de aanvulling van een paar duiven kunnen we hopelijk komend weekend weer een 30 duiven mee doen.

De eerste 3 duiven hadden bij ons in de vereniging plek 6, 7 en 8 en van de 28 ingekorfde duiven hadden 13 prijs. Al met al niet verkeerd (zie uitslag).

Komende week staat Tongeren op het programma.

Succes allen.

Beek en Donk & Dizy le Gros

De 1e jonge duivenvlucht is er altijd eentje waar met angst en beven naar wordt gekeken. De hele week kijk je naar de weersvoorspellingen en hoop je dat het een normale vlucht zal gaan worden.

We hebben de jongen veelvuldig afgericht en hoopten dan ook dat het goed zou gaan. Helaas was het wederom een niet al te beste start van het seizoen. We hadden 52 duiven ingekorfd en iets meer dan de helft is maar terug gekomen. De lossing was om 7.25 uur.

De 1e duif was wel op tijd, om 08.51,29 werd ze geklokt. Ze had de 1e prijs in de vereniging (zie uitslag) en een 3e van het rayon tegen ongeveer 2400 duiven.

Komende week wordt er vanuit Weert gevlogen. Hopelijk gaat dat beter dan de week ervoor.

Dizy le Gross

Tevens wat het de laatste vlucht van oude duiven, dit keer vanuit Dizy le Gross over een afstand van 368 km.

Hier hadden we 24 duiven ingekorfd.

Deze zijn allemaal wel huiswaarts gekeerd maar ook deze oude duiven kwamen niet geweldig terug. Hier hadden we een 2e van de vereniging met verder 13 van de 24 duiven in de prijs (zie uitslag).

Deze laatste midfondvlucht had G. Spitshuis de 1e van de vereniging. Gerald proficiat.

Succes met de voorbereidingen van de jonge duiven en tot volgende week.

Marche

Zaterdag 8 juli de laatste vitessevlucht vanuit Marche over een afstand van 261 km.

We hadden er 29 ingekorfd en wel 5 doffers en 24 duivinnen.

Helaas was de wind op de zaterdag gedraaid naar het Zuid Oosten. Bij voorbaat weet je dan dat het weer een zware vlucht zal worden. De wind verkeerd en de temperatuur veel te hoog. En zo ging het ook. De duiven kwamen niet bijzonder goed af. De snelheid die de duiven haalden was ook veel te laag. Rond de 75 km per uur.

We begonnen dit keer met de 12e prijs in de vereniging en verder de 14e en 16e. Het aantal prijzen zat wel redelijk goed met 15 van de 29 in de prijs (zie uitslag).

Komend weekend de laatste midfondvlucht vanuit Dizy le Gros en daarna is het voor de oude duiven goed geweest en mogen ze uitrusten. De jonge duiven vluchten beginnen ook komend weekend. Hoe dat zal verlopen is nog de vraag. Voorspellingen voor zaterdag wederom een ZO wind.