Verzorging

René is de jongste van de twee fanatieke broers en neemt het leeuwendeel van de verzorging voor zijn rekening. Voor hij naar zijn werk gaat, worden de duiven enkel gevoerd en wordt er snel een blik in de hokken geworpen. In de avonduren probeert hij tussen 17.30 en 20.00 uur geen afspraken te maken zodat hij in deze periode de mogelijkheid heeft om zijn gevleugelde vrienden te verzorgen. Peter, werkzaam als salarisadministrateur, is op zaterdag de helpende hand, verzorgt de gehele administratie en het opleren van de duiven. Op de dag van inkorving bepalen de heren samen welke duiven er mee gaan om de eer van de broers hoog te houden.

Onze gastheren spelen met hun paradepaardjes het totale weduwschap waarbij zowel de doffers als de duivinnen ingekorfd worden. In principe gaat vanaf de eerste tot en met de laatste officiële oude-duivenvlucht alles mee, wat op jaarbasis uitkomt op circa 16 vluchten. “In de loop van het seizoen gaan we echter wel duiven thuis houden. Veelal doffers van goed presterende duivinnen of duiven die aangeven niet in het regime te passen”, geeft René aan. De duiven krijgen tijdens het seizoen iedere dag dezelfde hoeveelheid en samenstelling aan voer voorgeschoteld.

Het koppelen van de duiven doen we altijd rond de 15e januari. We koppelen dan alle kweek en vliegduiven. De eerste eieren van de kwekers worden dan verlegd naar de vliegduiven.

Bij de selectie wordt hoofdzakelijk naar de geleverde prestaties gekeken, maar met een schuin oog ook naar de afkomst. Daarnaast wordt jaarlijks duivengoeroe Gert-Jan Beute om zijn mening gevraagd en worden zijn bevindingen meegewogen in de beoordeling van een duif.

Reacties zijn gesloten.