Dizy le Gros

Saturday 19 June already the 4e middle distance race this season. Op het vliegprogramma stond Peronne als losplaats, deze werd al snel gewijzigd in Morlincourt en uiteindelijk is het Dizy le Gross geworden.

We had this time 30 pigeons basketed, 5 doffers in 25 hens. De voorspellingen van het weer waren voor de zaterdag goed, als het dan zaterdag is en de lucht ziet er goed uit dan zijn de verwachtingen hoog gespannen. Omdat de duiven vrijdagavond zijn ingekorfd waren ze niet vroeg op de losplaats. De duiven moeten minimaal 2 uur staan om bij te komen van de reis en daarom moest er gewacht worden met lossen tot 08.30 hour. De lossing verliep super goed. Dit keer waaide de wind uit het ZW. , de snelheid van de eerste duiven zou daarom rond de 100 km per uur liggen. En dat was ook het geval.

From 1e duif in De Lutte van John Bekkedam en Martin Blockhuis werd via de app doorgegeven op 12.12,23. We moesten daarna nog bijna 6 minuten wachten voordat de 1e duif bij ons kwam aangevlogen. Dat is voor een Midfondvlucht van 368 km veel te lang. Dit keer was het de 3-jarige duivin 18-1552129 which was the first on the antenna. As 2e duif ging dit keer over de antenne de jarige duivin 00-1176071, deze is nu reeds 4 keer vroeg op de midfond geweest, vandaar dat ze in de diverse standen hoog genoteerd staat. Na de eerste 2 duiven moesten we wederom lang wachten, namely 4 minutes. Daarna druppelden ze binnen maar heel vlot ging het niet.

This time the 1e plek dus naar de heer Bekkedam en Blockhuis, John and Martin proficient. Onze duiven stonden op de 2e, 5e in 7e place. Next we had 19 of the 30 pigeons in the price, Once again from an acute percentage of 63% (See results)

Jammer was dit keer wel dat de aangewezen duiven niet vroeg in de uitslag stonden. Elke week weer lastig om de aangewezen duiven te vermelden. Onaangewezen pakten we de punten wel binnen. Ook in de diverse standen staan we er nog altijd goed voor.

Komende week de volgende midfondvlucht en wederom vanuit Nanteuil.

Good luck everyone with the preparations and see you next week.

Chalons en Champagne

Saturday 13 juni the 3e Middle distance race of the year over a distance of 419 km vanuit Chalons en Champagne.

We had this time 30 pigeons basketed, namely 3 doffers in 27 hens. De meeste doffers een keertje thuis gelaten zodat die thuis zijn als de duivin thuis komt. Voor de zoveelste keer dit jaar was het weer zaterdag niet al te best en ook deze vlucht werd uitgesteld naar de zondag. Op zondag was het weer direct goed en er kon dan ook meteen om 07.00 to be unloaded.

De eerste duiven zouden met de NW wind ongeveer een snelheid halen van 75 km per hour. About 12.30,37 was therefore our 1e pigeon clocked. Wederom onze 1e getekende doffer, from 19-1338264. Deze 2-jarige doffer heeft dit jaar reeds 7 kop prijzen gevlogen en staat in de meeste duif kampioenschappen bij de bovenste. Na 3 mintuen kwam de 2e in 3e duif ook samen aangevlogen en deze gingen op exact dezelfde tijd over de antenne op 12.33,51. These were 2 hens, our 3e in 4e drawn. De punten voor zowel het aangewezen als onaangewezen kampioenschap waren hiermee reeds binnen. De overige duiven kwamen daarna ook goed terug. Almost every minute or one, zodat binnen 19 minuten nadat de eerste er was de helft reeds thuis was.

We had this time 1e, 3e, in 4e of the association, in het Rayon tegen 1.408 pigeons we had the 1e, 13e in 14e with further 18 of the 30 pigeons in the price, a very attractive rate 60% (See results)

Wederom een mooie vlucht met goed weer. Gelukkig is er zaterdag niet gelost. Er zat op zaterdag net als de week er voor een dikke wolkenband over België. Dan kun je beter een dag wachten en maar hopen dat ze het op zondag goed doen.

This weekend the 4e Midfond vlucht vanuit Morlincourt over 420 km. Wederom een beste afstand voor een midfondvlucht. (eerder al Nanteuil van 463 km en Chalons van 419 km)

De voortuitzichten van het weer zijn voor woensdag, donderdag en vrijdag best heel warm. Hopelijk valt het zaterdag mee zodat het geen hele zware vlucht wordt. We'll see what the.

Succes iedereen en tot volgende week.

Quievrain

Saturday 6 juni stond wederom Quievrain op het programma. Dit zou dan de 3e keer zijn dat ze daar gelost worden. Ook is dit de laatste Vitesse vlucht voor 2021.

In alle standen op de Vitesse staan we er goed voor, dus nu maar hopen dat ze het nog een keertje goed doen. Altijd spannend.

We were there 43 basketed, namely 19 doffers in 24 hens. Ook de aangewezen duiven wordt met de week moeilijker. Een aantal duiven die het in het begin goed deden worden langzaam toch wat minder terwijl andere duiven juist weer beter worden. Dus het aanwijzen blijft lastig.

Zaterdag was de hele dag bewolkt met slechte zichten en er werd al vroeg besloten om de vlucht uit te stellen naar de zondag. De vooruitzichten waren beter, echter over de oostelijke helft van het land zou de bewolking de hele dag blijven hangen. Hopelijk zou het goed komen.

Zondag werd dan ook pas om 11.00 hour unloaded. Met een Noorden wind zouden de eersten er dan ongeveer 4 uur over vliegen. Snelheid zou rond de 75 km per uur liggen.

We hoorden wederom van Vincent Bonnes dat hij de 1e duif geklokt had om 15.04,57. Dat was volgens ons wel een hele vroege. Bij ons werd de 1e duif geklokt om 15.09,16. Gelukkig was dit de 1e getekende en wel de 19-1338264, een 2-jarige doffer die wekelijks vroeg in de uitslag terug te vinden is. Daarna waren het 9 duivinnen die thuis kwamen. Blijkt maar weer dat de duivinnen het over het algemeen beter doen dan de doffers. Dit is ook bij de meeste andere liefhebbers het geval. The pigeons were reasonably well off, niet zoals op de eerdere vitesse vluchten maar desondanks waren we wel tevreden. Jammer dat er nog veel bewolking hing boven twente en dat ze daar toch problemen mee hadden.

In the club we had this time 2e, 3e in 5e of the association. De aangewezen duiven (2 of the 3) hadden we als 2e in de vereniging en als 29e in the association. Jammer dat de 2e aangewezen duif er niet eerder was maar dat is ook duivensport. Altijd maar weer afwachten welke duiven vroeg komen. Het prijs percentage blijft wekelijks mooi op peil, this time 56% (24/43) (bekijk de uitslag) Vincent Bonnes again had the 1e in de vereniging en het rayon. Wederom dezelfde duivin, from 19-1338217, een super prestatie van deze 2-jarige duivin.

In de diverse eindstanden zijn we op de Vitesse bovenin geëindigd. (zie bijlage) Al met al een zeer goed Vitesse kampioenschap gevlogen met onze duiven. Ook het hokgemiddelde was super, veel vroege duiven en veel duiven in de prijs. Daarnaast bij de duifkampioenen staan onze duiven op plek 2 t/ 8.

Nu nog een aantal midfondvluchten en ook de jonge duiven vluchten beginnen er aan te komen. We zijn druk bezig om onze jonge duiven af te richten. Gelukkig is het weer wat beter de laatste weken en kunnen we africhten.

 

Komende donderdag wederom een midfond vlucht vanuit Chalons en Champagne.

 

Succes iedereen.

Nanteuil

Saturday 29 mei de 2e Midfondvlucht van die seizoen vanuit Nanteuil over een afstand van 463 km. Eindelijk waren de vooruitzichten van het weer goed. Echter met een N-wind en reeds een afstand van 463 km zou het wel een pittig vluchtje worden.

Er kon mooi om 08.00 uur worden gelost en het vertrek van de duiven was goed. De eerste duiven zouden er ongeveer 6,5 uur over vliegen. Dan hangen ze al een beste tijd in de lucht.

Dit keer was bij ons de jarige duivin 00-1176071 als eerste op het hok. She was clocked at 14.34,15. It lasted 3 minutes before the 2e duif er aankwam. Een 2 jarige doffer 19-1338340.De volgende duiven kwamen redelijk goed af. Je hoopt en verwacht dat ze sneller achter elkaar komen maar je weet ook dat het een hele afstand is en dat er daardoor aardige verschillen in aankomst zijn.

Vincent Bonnes had dit keer wel een hele vroege duif, reeds om 14.22.22 clocked. Uiteindelijk bleek dat deze duif de 3e of the entire department against 17.101 pigeons, a great performance. Vincent congratulations. We ourselves had the 2e, 4e, 9e in 10e of the association, and further 10 pigeons in the first 20 of the association (See results). The price percentage is also still good, 50% (19/38)

Next week the last sprint flight of this season from Quievrain.

Good luck all.

Quievrain in Semaises

Quievrain

Saturday 22 May Arlon was on the program. Because it rained a lot all week, the advice was not to unload in the Ardennes but to divert to Quievrain. This would increase the chance of a release.

Saturday, however, it was raining all day and it was impossible to unload. The flight was postponed to Sunday. Sunday it was immediately good. The pigeons were released at 08.30 hour. We were there 34 with and well 17 doffers in 17 hens.

Quievrain is for our pigeons over a distance of 313 km. The wind was SW and it was blowing quite hard. The first pigeons would reach a speed of almost 120 km per hour.

From 1e pigeon was clocked at us 11.15,51, from 2e clocked at 11.16,00 in the 3e dove 11.16,06. From 1e pigeon only came very soon there came 2 when flying and the three of them still flew 10 rondjes om de bomen. Helaas heeft dit een aantal minuten gekost. Later hoorden we van andere liefhebbers dat zij dat ook hadden. Wellicht door de harde wind. De overige duiven kwamen daarna redelijk goed terug. Gelukkig hadden we wel 4 duiven redelijk mooi op tijd en 2 of our first 3 aangewezen duiven zaten ook wel bij de eersten in de uitslag.

We had this time 2e, 3e, 5e in 7e duif van onze vereniging (See results). Een mooi resultaat en verder 15 of the 34 pigeons in the price. Al met al niet verkeerd.

In de standen blijft het ook goed gaan. Op de Vitesse staan we in vele overzichten op de 1e dan wel 2e place.

Sermaises

Ook stond er een eendaagse fond vlucht op het programma. Zoals ook vorig jaar hebben we daar een aantal op ingekorfd. This time there were 24 namely 11 doffers in 13 hens.

Deze werden ook op zondag gelost maar dan om 08.00 hour. Deze stonden in Sermaises over een afstand van 563 km.

From 1e duif hiervan hebben we geklokt om 13.25,22. In the association we had the 3e, 8e in 9e plek met in totaal 12 of the 24 basketed pigeons in the price (See results).

Vincent Bonnes had op beide vluchten de 1e place, Vincent congratulations, knap gedaan.

Op naar komende week, een midfond vlucht vanuit Nanteuil over 463 km. Met een Noorden wind (voorspelling) kan dat een pittig maar ook zeer mooi vluchtje worden.

Succes iedereen met de voorbereidingen.

Dizy le Gros

Saturday 8 May there was a flight scheduled from Dizy le Gros over a distance of 368 km. So basketing on Thursday evening 2 nights basket.

And then on Thursday afternoon a message from the department that unloading will probably take place on Friday morning. This is because the weather forecast for Saturday was not very good. And Sunday was predicted to be a day with perhaps a thunderstorm, sudden heat etc.. The outlook for Friday was good. The disadvantage is that you cannot release early because the pigeons still have to stand for a few hours to get the chance to drink water., unwind from the journey, etc.. etc.. But with night frost on Friday morning, it is not bad that you have to wait so that the temperature can rise nicely for a while. It was therefore released to 11.30 hour.

This time we had not basketed everything, consciously once 20 cocks left at home. We were basketing now 40 pigeons in, 9 doffers in 31 hens on the run.

We already saw that the first pigeons in the department around the 1500 meters per minute flew. That is 90 km per hour, with a west wind that is the best speed. We clocked our first pigeon 15.39,12, this time the 3-year-old hen 18-1552171. This hen has flown super as a year-old hen, but as a 2-year-old it was a little less. Hopefully she will pick it up again now and more top prizes will follow. A good minute later there came 4 flown by. These were 2 doffers in 2 hens. After that the pigeons came off reasonably well, not quite great but that's it. Even the designated pigeons were not among the first this time 10 to find. A pity, but that is not always easy.

We had the 3e, 9e, 10e, 12e in 13 of the association (See results). Op zich best goed maar Vincent Bonnes kreeg ze dit keer wel een stuk beter. Vincent had dit keer de 1e, 2e 4e, 5e, 6e, in 7e of the association. Op voorhand was Vincent niet erg blij met een vrijdag lossing maar vrijdagmiddag is hij daar wel op terug gekomen. Vincent proficiat met deze gigantische uitslag. We also had in the district 27 of the 40 pigeons in the price, an attractive rate 68%.

Komende week wederom een midfondvlucht maar dit keer gewoon op vrijdag inkorven. De losplaats zal Peronne worden. Waarschijnlijk gaat alles weer mee. We will see.

Until next week.

Quievrain

Saturday 1 it may have been the 3e Sprint race of the season. The first 2 flights were with headwind and a speed for the first pigeon of around the 75 km. The expectation for this flight was the same but the wind had turned to the west so that the first pigeons around the 90 km per hour came out.

Almost everything basketed again this week ( 2 cocks at home) so stayed there 60 over. These were 28 doffers in 32 hens. A nice number every week.

The weather forecast is also good every week so far. Wait in the morning until it warms up a bit and then unloading can be done. The solution was 10.00 hours from Quievrain over a distance of 313 km. Also this time a nice number of 25.000 pigeons that were released throughout the department.

For an early pigeon we had to do something before half 2 have one. And then it always gets exciting when it's almost that late. And about 13.28 hour the first flew in. This time the year old hen 20-1176064. We didn't expect this one but always nice that other pigeons come in front. It almost took 2 minutes when the next one arrived. This was a year old cock, from 20-1176005. After that they were fine, not as great as the first 2 weeks but still a few every minute. Also the designated pigeons (2 of the 3) came as 6e in 7e home.

In the club we had this time 1e, 4e in 7e price (See results) Furthermore, we once again had a very nice price percentage of 72% (43 / 60) Every week around 70%, that is a very high percentage.

We also look good in the stands on the Vitesse and this on both the undesignated and designated stands. In short, the start of the racing season 2021 going well so far. Now try to hold.

Next week 1e middle distance flight from Dize le Gross over a distance of 368 km. According to the latest weather forecast, it will be warmer next weekend. We'll see how that goes.

Good luck everyone with the preparations and see you next week.

Burdinne

Saturday 24 April 2e sprint race this season to Burdinne, a beautiful unloading place in the Ardennes over a distance of 236 km.

The weather forecast for Saturday was good all week. Remains on the fresh side with a little headwind but otherwise perfect flying weather.

As every week, all pigeons that are there and that can be basketed. This time there were 62, namely 30 doffers in 32 hens. It is a lot and quite a lot of work to basket them, but when they come back on Saturday you will know what you are doing it for. With a distance of 236 km and head wind it is about for the first pigeons 3 hours of flying. The release committee has waited until 10.00 hours of unloading so that the temperature could still rise a little. A beautiful release with yes 6 trucks on facebook. In total around 28.000 pigeons that took to the air. Beautiful to see.

The pigeons had trained well and expectations were high on Saturday. This year we have a nice young team of racing pigeons. There are 10 those of 2018 to be, then still 17 of the year 2019 in 35 yearlings from 2020. The best result is achieved with a relatively young team.

About 13.08 we saw the first one coming flying. Because, as is often the case, an extra round is flown, there were immediately 4 so that there 5 flew around. From 1e that went down was again the 19-1338315, a 2-year-old hen that already won the 1e place in the association. The other 4 also came down and went in smoothly after each other. The first 5 were 4 hens and 1 doffer. Also our designated pigeons (2 of the 3) were there. The pigeons really came back super. Several came in every minute. That is the beauty of a flight that runs smoothly so that you can play double widowhood.

We heard from Vincent Bonnes that he was with us 1 pigeon for sat. Vincent therefore had the 1e of the association. Vincent congratulations. Then our 5 pigeons on the spot, 2 , 3, 4, 5 in 6. In the association we had further 24 pigeons in the first 44. A lot of early pigeons. (See results)

In the district against 3.724 pigeons, really a very nice number, we started on the spot 5 and further 5 pigeons in the first 16. Perfect. Furthermore, we had a very high price percentage of 76 percent. (47/62 in the price). All in all a very nice Saturday with several top prizes and a very high prize percentage. This will be difficult to hold on to. But we are the first flights of 2021 started well. Now hold on. Hopefully it will remain good flying weather in the coming Saturdays.

Next Saturday the pigeons will go to Quievrain over more than 300km. That is already the case with a headwind 4 hours of flying.

Good luck all with the preparations and see you next week.

Weert

Saturday 17 April 1e real flight of this season. Last weekend the weather forecasts were not favorable, that is why the NPO canceled all flights for that weekend. Our department had scheduled an extra training flight on Tuesday and we had all that 65 pigeons basketted. This training flight went well and all pigeons were back at home in no time.

The pigeons trained well on Wednesdays and Thursdays and we could do all 65 pigeons (31 doffers in 34 hens) basketing again. Weather forecasts were excellent. Maybe not too warm, but otherwise good views and beautiful clear blue skies with white sheep clouds. There is a slight headwind but then the better pigeons also come first.

We were in the district this time 3.923 pigeons basketed, a very nice number for the first flight of the season.

The release was over on Saturday 10.30 hour. The distance for us was 151 km. With headwind they would then be about 2 hours do about, average 75 km per hour. And indeed 12.29 came first 2 swoops, one more round and at that moment they were already there 5 that flew there. That's how fast it goes on a short flight in good weather.

From 1e pigeon that was clocked was the 19-138315 hen 12.29,27. From 2e pigeon went over 12.29,41 of the antenna. The rest followed very quickly. Called around a bit and received times via the app and then we already knew that we had a good number of early pigeons.

In the club we had this time 1e, 2e, 3e , 4e in 5e place and beyond 17 pigeons in the first 30 (See results). In our district with 3.923 pigeons we started on the spot 7, further the 12e, 13e in 14e.

The price percentage was very good, there sat 43 of the 65 pigeons in the price, that's a percentage of 66%. That's a good start.

All in all, so very satisfied, a nice high price percentage and several early pigeons in the results.

This weekend the 2e sprint flight and as it now stands that will be Burdinne over a distance of 236 km. Then it is already about 3 hours of flying.

Good luck everyone with the preparations and see you next week.

Season 2021 from start

We have in the 1e week of January all our breeding and racing pigeons were coupled. In total there were this year 60 couples. Quite a lot and all courses were almost full. Breeding was nevertheless not great. Most of the hens had laid at the end of January. As we always do, we have shifted the eggs from the breeders to the racing pigeons. We had quite a few old cocks among the breeding cocks. Unfortunately the eggs of all these old cocks were not fertilized, also from the 2e round no. We also had a number of late young hens that did not hatch eggs very well. Then at the beginning of February the cold will be over and then the number of youngsters will be less than you had hoped for in advance. Nevertheless, that is also pigeon sport.

The whole month of March you think that the flights will be postponed, Corona, curfew etc.. Training the pigeons is difficult because the time has not moved yet. But then it comes anyway 26 March the redeeming word that the flights will continue as usual. Then the pigeons just quickly 1 times and then they have to be there.

Saturday 3 April the start of the season 2021.

As is often the case, the weather forecast was not very good. Cold with a North wind. For many enthusiasts that is already a reason not to participate in the first (test) race of the season. Of course we also look at the weather, but that is almost never a reason not to participate, especially not in spring. In the height of summer with southeast wind and 35 degrees we sometimes want to leave our youngsters at home, but not with clear and cold skies. Pigeons can handle that quite well. The distance 78 km also represents nothing at all.

In our association De Zwaluw we have 6 lovers basketed. We had all our pigeons ourselves (69) basketed. (33 doffers in 36 hens)

The weather on Saturday was not yet excellent for the first few hours, cloudy and no good views yet. But from 10.30 hours the clouds started to break and it was another hour before it hit the unloading site, Kalkar also opened. The solution was 11.30 hour. With a calm north wind and a distance of 78 km you know that the first pigeons take about an hour.

And about 12.28 h was first flown, seconds later there were already 3 Bee. An extra round and round 12.28,30 the first was clocked. The first minutes they came really great. On 12.31,04 we clocked all our 15e dove. (so inside 3 minutes)

Then it trickled through reasonably so that late afternoon 63 of the 69 found it home again.

‘S Afternoon at 17.00 hours made the result. Vincent Bonnes had dit keer de 1e of our association. (Vincent congratulations) After that were place 2, 3, 4 in 5 and further 7, 8 in 9 and so on for our pigeons. This time because it was another test flight 15 associations submitted all files. In totaal waren er 4.383 pigeons in competition. In this result, department 9 North we had made a great result. We were there too 2e, 3e, 4e 5e etc.. of in total 4.383 pigeons. In the first 37 we already had pigeons in the North section 15 pigeons, perfect. In our hometown De Lutte there were many early pigeons. All in all, a good start to the season 2021.

 

Next week then the 1e price this season's flight. We will see what that brings.

Good luck everyone with the preparation and see you next week,